НОВИНИ

Сътрудничеството между България и Гърция - успешен модел за Балканите

Засилване на сътрудничеството между България и Гърция в областта на енергетиката, транспортната инфраструктура, търговско-инвестиционните отношения, отбраната, както и миграцията и актуални международни въпроси обсъдиха президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Алексис Ципрас. Държавният глава прие на „Дондуков“ 2 гръцкия премиер, който е на посещение у нас за участие в съвместно заседание на правителствата на двете страни. Визитата е първа на гръцкия премиер в държава от региона.

сътрудничеството българия гърция успешен модел балканите
bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 01.08.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Алексис Ципрас оцениха високо постигнатите договорености между правителствата на България и Гърция. Сред тях е ускоряване на работата по газовия интерконектор (IGB), който е основен приоритет и за двете страни и ще осигури реална диверсификация на източниците на природен газ за региона и за Европа. България ще участва и в реализацията на проекта за изграждане на терминал за втечнен газ в гръцкия град Александруполис. Двете страни се договориха да работят също така за изграждането на скоростна ж.п. връзка между пристанищата на Александруполис и Бургас.

В условията на актуалните предизвикателства, свързани с миграцията и борбата с тероризма, синхронът и сътрудничеството между България и Гърция са от стратегическо значение не само за региона, но и за цяла Европа, беше подчертано по време на разговора.

Двете страни споделят общи позиции и оценки по редица въпроси от регионалния и международен дневен ред и отличното сътрудничество на всички равнища е предпоставка България и Гърция успешно да се превърнат във фактор за стабилност и сигурност в региона. За това допринася и успешното сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО.

Гърция продължава да бъде основен стратегически икономически партньор и инвеститор за България, като за периода 1996-2014 г. заема трето място по обем на инвестициите у нас след Холандия и Австрия. Над 1 милион български граждани са посетили южната ни съседка само през тази година, стана ясно по време на срещата. Президентът Плевнелиев и премиерът Ципрас посочиха, че контактите между двата народа трябва да бъдат насърчавани, защото „икономиката следва хората, а не хората икономиката“.

Сътрудничеството между България и Гърция може да се превърне в модел за Балканите, както са Германия и Франция за Европа, а двете страни имат потенциал да бъдат локомотив за развитието на целия регион, единодушни бяха още президентът Росен Плевнелиев и премиерът Алексис Ципрас.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал след конкурс за гимназиален директор в Силистра
Скандал след конкурс за гимназиален директор в Силистра
Замърсен въздух в Благоевград след пожара край село Бучино
Замърсен въздух в Благоевград след пожара край село Бучино