НОВИНИ

Струма и Места повишиха нивата си, но опасност от преливане няма

Нивата на реките Струма и Места са високи, заради обилните дъждове, но опасност от преливане няма, обясни пред БНТ областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Хората обаче остават притеснени заради прогнозираните валежи през цялата седмица.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
19:31, 21.03.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Нивото на река Струма между Благоевград и Симитли се повиши с близо метър през последната седмица. Залята е отбивката за село Долно Церово под моста на главен път Е-79. Изградена е временна пясъчна дига и колите успяват да преминат, но до бронята са във вода.

Искра Докузова: Голяма е, да. Е сега си разговаряме така викам тая вода да я вида срещу къщата сигурно ще умра. В понеделник излизах пак беше голяма, но не стигаше до края, а сега гледам там до края е стигнала.

Реката се е разляла максимално при един от завоите между Симитли и село Черниче. През миналата година придошлите води на реката подкопаха основите на стара и изоставена къща, която в последствие се срути.

;

Двойно се е повишило и нивото на река Градевска, която минава през Симитли и се влива в Струма.

Георги Доков: Тя има така симптоми да направи някакви бели при голямо топене на снеговете и големи дъждове, но за сега е нормално.
Искра Докузова: Тая Градевска река, ако знаете аз като дете тая река в дена е идвала по три пъти. Ей чак натам идваше водата. Обаче после направиха диги и вече не е идвала, не е правила бели, иначе е голяма водата.

Всички кметове в региона са създали организация за постоянно наблюдение на реките и най-критичните им участъци. От пожарната служба са ги предупредили да подготвят тежка техника и чували с пясък, за да могат да реагират бързо при възникване на опасни ситуации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ескалация на аферата Скрипал: Взаимни обвинения между Москва и Лондон
Ескалация на аферата "Скрипал": Взаимни обвинения между Москва и Лондон
Отпускат 15 млн. лв. за увеличение на заплатите на служителите в затворите
Отпускат 15 млн. лв. за увеличение на заплатите на служителите в затворите