НОВИНИ

Струва ли си спестеното време от високата скорост?

200 души са загинали при катастрофи в страната от началото на годината. Голяма част от инцидентите по пътищата стават заради превишена скорост. Спестяваме ли време като натискаме повече педала за газта и какви са последствията върху пътниците и автомобила, разказва Паулина Найденова.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
09:24, 09.06.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Бързаме да пристигнем на работа, да се приберем, да отидем на почивка. Превишаваме разрешената скорост, без да сме сигурни, че можем да спрем безопасно.

Димитър Илиев - рали пилот: При 100 км/ч оптималният спирачен път е около 40 м. При 200 км/ч вече спирачният път е около 190 м.

Текст: През лятото най-интензивен е трафикът към Черноморието. Ако караме по магистралата с ограничението от 140 км в час, от София до Бургас ще стигнем за три часа и половина.

БНТ: Ако например караме със 180 км/ч по магистралата до морето ще успеем ли да спестим половин час?

Димитър Илиев - рали състезател: Половин час е прекалено голяма разлика. Не е невъзможно, обаче ще бъдем в огромен риск. Пределът, който човек може да преживее, ако се удари челно е някъде около 80 км/ч.

Осемкратният рали шампион на България Димитър Илиев е преживял не една или две катастрофи. Казва, че не тръгва на път преди всички в автомобила да са си сложили колана.

Руми - дъщеря на Димитър Илиев: Бащи ми е обяснявал, че има много пострадали по пътя и се състезаваме кой първи ще си сложи колана и аз винаги съм първа.
Димитър Илиев - рали пилот: За миналата година се оказа, че има над 60 деца, загинали в България, това са деца, на които сега им е започвал животът. Повечето от случаите те не са били обезопасени.

Освен за пътниците, високата скорост е опасна и за автомобила. Вдигането на оборотите покачва температурата на двигателя.

Георги Илиев - собственик на автосервиз: Когато караме с една много висока скорост ние не управляваме, а просто се возим на автомобила. Включвайки тук и сравнително стария ни автопарк, вероятността да се получи някаква повреда по основни възли - кормилна система, спирачна система е много по-голяма, отколкото при един нов автомобил.

Високите скорости водят още до увеличаване на разхода на гориво и отделяне на повече вредни емисии във въздуха. Но най-големият залог за спестяването на няколко минути е човешкият живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парад в чест на рождения ден на кралица Елизабет Втора
Парад в чест на рождения ден на кралица Елизабет Втора
​Във Франция е разбита българска мрежа, която е експлоатирала просяци
​Във Франция е разбита българска мрежа, която е експлоатирала просяци