НОВИНИ

Сценарият на филма "Магьосникът от Оз" е обявен на търг

Колекция от материали, които съдържат първоначалния сценарий на филма "Магьосникът от Оз", ще бъде продадени на търг в Калифорния. Търгът ще се проведе между 11-ти и 14-ти декември и се очаква цената на ръкописа и снимките да достигне един милион и двеста хиляди долара.

bnt avatar logo
от БНТ
07:51, 12.11.2018
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Аукционери от Лос Анджелис, обявиха на търг колекция от 150 страници, съдържащи записките на Ноел Лангли - един от сценаристите на "Магьосникът от Оз". Той, заедно с още десетима, превръщат детската книга в легендарната филмова класика от 1939 година.

Браян Чейнс - директор на отдел "Придобивки" към аукционерната къща "Исторически профили": "Това, което виждате зад мен е един от най-важните ръкописи в историята на Холивуд."

Освен чернови, архивът включва 16 снимки на специалните ефекти във филма. Една от тях е на торнадото, което пренася героинята на Джуди Гарланд в магическата земя.

Браян Чейнс - директор на отдел "Придобивки" към аукционерната къща "Исторически профили": "Цената на колекцията е висока не само заради нейната литературна стойност, а и защото филма е основополагащ в американското кино."

"Магьосникът от Оз" печели две награди Оскар през 39-та. 50 години по-късно влиза в списъка на защитени филми на американския филмов регистър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма фрапиращи нарушения след началото на проверките на качеството на горивата
Няма фрапиращи нарушения след началото на проверките на качеството на горивата
Промени в движението около стадион Васил Левски заради футболен мач
Промени в движението около стадион "Васил Левски" заради футболен мач