Сняг в края на април. На места у нас снежната покривка достигна 5 сантиметра. На прохода "Шипка" на пътя дори излязоха снегорини. Синоптици признават, че явлението е необичайно. Студеното време, за съжаление, ще се задържи още няколко дни.

Тази сутрин на много места в страната зимата отново напомни за себе си. Сняг преваля в Драгоман, Велико Търново, Разград и в още редица области на страната. Снежна покривка се образува и на проходите Шипка, Троянски, Петрохан и Република.

БНТ: На какво се дължи застудяването?

Георги Цеков, дежурен синоптик НИМХ: Пренос на студена въздушна маса от субполярните ширини и пренос на студен въздух с умерен и силен вятър от север.
© Елка Робева / БТА

Снегът в края на април е необичайно явление признават синоптиците и се дължи на циклона "Петер", който се формира над централната част на континента и продължава пътя си на югоизток.

А иначе най-студено на 20 април е било през 1955 г. Тогава е измерена най-ниската температура в София - минус четири градуса. Днес минималните стойности са около нулата, те ще се задържат още няколко дни.

Георги Цеков, дежурен синоптик НИМХ: Подобрение осезаемо на времето ще започне от неделя нататък. От вторник вятърът ще се ориентира от юг-югоизток и с него температурите бързо ще се повишават.

Най-горещо на 20 април е било през 1934 г. Тогава термометрите са отчели 28 градуса.