От 1500 до 15 000 лева глоба заплашва работодател, който принуждава служителите си да работят на студено. При работа на открито той е длъжен да се съобразява с опасните климатични условия и да вземе съответните мерки за безопасен труд.

Пловдив

Петър Георгиев продава вестници от години. Отоплява се с малка газова печка, но не разчита само на нея.

Петър Георгиев: Чорапи, чорапогащници, фанели. При тези условия трудно се работи, но...

За много работници обаче отопление няма. Хората от почистващите фирми са цял ден навън:

- Свикнахме, какво да правим. Няма начин.
- Като работим вир-вода ставаме.
- Шал, шапка, ръкавици защо нямаш? Ааа, имам ръкавици. Дават ръкавици. Отопляваме се. Почиваме си.


Когато температурите са под нулата, от общинската фирма „Чистота“ променят работното време на своите 440 служители, които се трудят навън.

Иван Стоянов – директор на ОП „Чистота“ - Пловдив: Тези работници, които са навън трябва да се прибират във фургоните и в помещенията, които използваме за почивка и да им се дават топли напитки, чай, кафе, вода. Раздали сме зимно облекло.

При работа в затворени помещения допустимите градуси трябва да са не по-малко от 20-22 градуса.

инж. Атанас Чернаев – директор на Инспекция по труда - Пловдив: "Всеки сигнал, който се подава ще бъде проверяван. През всеки зимен период има случаи, в които установяваме разминаване с тези изисквания."

В Пловдивско до момента няма подадени сигнали от служители за неспазване на безопасните условия на труд в студените дни. Ако обаче бъдат установени такива, то глобата е от 1500 до 15 000 лева.