НОВИНИ

Студенти естетизират градската среда във Варна

Студенти от Варненския свободен университет - бъдещи архитекти, строителни инженери и дизайнери ще разработят различни проекти за облагородяване на пешеходните зони, подлезите и някой знакови сгради в града. С тази идея те поставят началото на създаването на студентска лаборатория, която носи името „Варна – град за хората“.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Нора Бочева
19:30, 10.02.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Днес студентите обсъдиха идеите си с главния архитект на Варна и с представители на районните кметства. На срещата бяха набелязани проблемните места в града като подлези, дерета и пешеходни зони, върху които бъдещите архитекти, инженери и дизайнери могат да направят планове за промяна.

Мартин Лазаров – студент специалност „Архитектура“ във ВСУ „Черноризец Храбър“

Трябва да има едно непрестанно подновяване най-малкото на пешеходните зони, т.е. на тротоарите, пътните настилки, зелените пространства. Всичко това създава комлексно влияние върху психологията на човек.

Според студентите и техните преподаватели, във Варна трябва да бъдат изградени повече публични пространства, които да бъдат съобразени с потребностите на хората.

доц. д-р инж. Милена Кичекова – ръководител Катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ във ВСУ „Черноризец Храбър“

„Идеята е да работим за качеството на средата, която ни заобикаля. Да направим града повече за хората, отколкото за автомобилите."

На специално създадената Фейсбук-страница на студентската лаборатория, младежите ще събират идеи и предложения и от гражданите за това как биха искали да изглежда Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Апелативен съд отказа да върне в сила указа на Доналд Тръмп за имигрантите
Апелативен съд отказа да върне в сила указа на Доналд Тръмп за имигрантите
Има опасност ЕК да спре парите по ОП Образование
Има опасност ЕК да спре парите по ОП "Образование"