НОВИНИ

Студенти и преподаватели от Русенския университет създадоха водороден автомобил

Екип от студенти и преподаватели от Русенския университет, начело с гл. ас. д-р Иван Белоев, разработи прототип на водороден автомобил и спечели награда за дизайн на екосъстезание в Турция. Колата на бъдещето ще е идеална за градски условия, защото не отделя вредни газове. Преди седмица преподавателят взе награда и за млад учен на Австрийското министерство на науката, научните изследвания и икономиката.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Виолета Никифорова
21:17, 16.11.2017
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Младите изобретатели решават да направят прототипа преди година. Идеята е на група от 40 студенти, към тях се присъединяват и преподаватели от 4 факултета-разказва д-р Иван Белоев. Според него най-важното преимущество на водородния автомобил е, че допринася за опазването на околната среда.

Гл. ас. д-р Иван Белоев - преподавател в Русенския университет: В близките 20 години стратегията е автомобилите с конвенционални горива да излязат от градската среда, за да се спестяват емисии от парникови газове. Трябва да се насочим към алтернативни източници на енергия.

Дизайнът и цветът на прототипа са избрани от студентите. Колата развива скорост от 50 километра в час и е много полезна за градска среда, защото е малка и маневрена-смятат създателите ѝ.

Гл. ас. д-р Иван Белоев- преподавател в Русенския университет: Може да намери приложение в големите градове, където в централните части има проблеми с паркирането, биха допринесли за намаляване на задръстванията... Според мен водородът е горивото на бъдещето.

В световен мащаб вече има автомобили серийно производство с водородно гориво, казва д-р Белоев и допълва, че в следващите 10 години подобни коли ще се виждат по-често по градските улици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие новия закон за концесиите
Парламентът прие новия закон за концесиите
Не достигат шивачки във фабрика, работеща за световни дизайнери
Не достигат шивачки във фабрика, работеща за световни дизайнери