НОВИНИ

​Студенти имат решение на явлението "фалшиви" новини​ във Фейсбук

Има ли решение на проблема с потока от фалшиви новини? Според студенти от "Принстън" те вече са го открили. Според тях обаче никой от медийните гиганти не иска то да стане популярно. От години интернет гигантът Facebook прави опити да се пребори с показването на фалшиви новини в новинарските ленти на потребителите си. Според студенти от "Принстън" решението на проблема е лесно и би отнело едва 36 часа. За да се случи, те вярват, че социалната мрежа просто трябва да ги наеме.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
10:46, 12.12.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

От години интернет гигантът Facebook първи опити да се пребори с показването на фалшиви новини в новинарските ленти на потребителите си. Според студенти от Принстън - решението на проблема е лесно и би отнело едва 36 часа. За да се случи те вярват, че социалната мрежа, просто трябва да ги наеме.

Марк Крафт, студент в Принстънския университет: Ние не се познавахме. Започнахме да си общуваме в интернет по темата с фалшивите новини. Обсъждаме това как те промениха хода на американските избори. И така без много обяснения се превърнахме в екип. Водеше ни идеята, че трябва да проследим проблемът с фалшивите новини и да намерим адекватното му решение. Така се роди идеята за софтуер, който да го реши.

По-малко от два дни, четирима студенти, бързи компютри и почти никакъв сън - превърнали идеята в реалност. Младежите създали приложение, което отсява истината.

Марк Крафт, студент в Принстънския университет: Успяхме да се справим само за ден и половина, защото не се притеснявахме от нищо и никого. Ние не се вълнувахме от как ли ще реагират медийните гиганти. Това си е тяхна работа. Ние работихме за себе си.

Повече от 70 хиляди вече изтеглиха безплатното приложение. А то работи доста просто.

Марк Крафт, студент в Принстънския университет: В общи линии - разширението преглежда новинарската лента и проверява източниците, изображенията и многобройни препратки. Постовете се класифицират като "заслужаващи доверие", "проверени“ и "непроверени". Сървърите на социалните мрежи не могат да обработят подобен огромен обем от информация и често силно забавят своята работа, за това нашето приложение е толкова полезно.

Приложението "FiB", сега е активно само за Google Chrome. За да работи бързо, използва част от ресурса на потребителите. Според младите учени още 36 часа и добър хонорар от Facebook ще го превърнат в обичана и полезна функция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар гори близо до резерват Червената стена край Бачково
Пожар гори близо до резерват Червената стена край Бачково
Арести след двойния атентат в Истанбул
Арести след двойния атентат в Истанбул