Студенти от Варна изработиха проект за изграждането на пешеходен надлез над един от най-натоварените булеварди в града. Те решили безвъзмездно да помогнат на общината, за да бъде облекчено пресичането и да не се налага пешеходците да нарушават правилата, за да преминат на отсрещния тротоар. Как може да бъде облекчен трафикът и предотвратени инцидентите с пешеходци в морския град на този въпрос отговаря студентът по архитектура Денис Наумов в седмичната ни рубрика „Гласа на града“.

Булевард „Трети март“ във Варна е един от най-натоварените пътни участъци в града. По него жителите на крайните квартали се придвижват до центъра. Пресичането му е изключително трудно заради непрекъснатия поток от автомобили.

Денис Наумов, студент по архитектура: "Когато тези два вида транспорт се пресичат, общо взето е предпоставка за инциденти. Общо взето не е необходимо да се случи нещо, за да се предприемат някакви действия."

Регулирането на движението със светофари облекчава трафика. На места обаче са необходими пешеходни пътеки, защото кръстовищата са отдалечени едно от друго. Това води до затруднения както за шофьорите, така и за пешеходците, особено на местата, където има автобусни спирки. Затова студенти от Студентската лаборатория „Варна – град за хората“ решават да помогнат на местната администрация, като предоставят безплатно проекти за изграждането на пешеходен надлез на един от най-критичните участъци във Варна – този на булевард „Трети март“ между кварталите „Кайсиева градина“ и „Владиславово“.

Денис Наумов, студент по архитектура: "Двата потока се пресичат и проучванията показват, че е достатъчно интензивен потокът. И избягваме инциденти. Засега тук е удачно. Ще видим на други места."

Преградите между двете платна на булеварда не спират хората да пресичат неправилно. Което застрашава живота им и е предпоставка за катастрофи.

Денис Наумов, студент по архитектура: "Това е проект, който смятаме, че може да свърши много добра работа за хората, които пресичат. И да се осъществят естествено без инциденти нещата."

С построяването на надлеза на булевард „Трети март“ ще бъдат решени много от проблемите на пешеходците с пресичането на пътното платно.