НОВИНИ

Студенти от Пловдив осигуряват стипендии на ученици

Млади пловдивчани създадоха мащабна програма в помощ на талантливи ученици. Стипендиите ще се дават на деца от Пловдив с изявени постижения в образованието и науката. За инициативата да се насърчават талантливи ученици ще ви разкажем в рубриката ни „Търси доброто“.

bnt avatar logo
от Г. Паскова, С. Пушкова
19:20, 08.08.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Идеята е на три момичета от Пловдив, които тази година са завършили средното си образование и вече са приети в престижни университети. В помощ на мисията си те създават „Нота бене“ общество, чрез което да осигурят 100 стипендии по хиляда лева на ученици от 8-и до 12-и клас в рамките на учебната година.

Николет Матакова: "Целта на нашето общество е да подпомогнем деца, които имат талант и наистина имат желание да учат, и в случая това е образованието, защото всички знаем, че в днешно време определено образованието е най-важно."
Надежда Колева: "Всеки месец детето ще получава 100 лева. Стипендиите ще бъдат раздавани от директорите на учебните заведения, като всяко учебно заведение ще получи две стипендии."

Първата стипендия вече е осигурена, след като кметът на Пловдив Иван Тотев дари хиляда лева за годишната издръжка на един ученик. Инициативата беше представена на сесия на Общинския съвет от директора на Българския червен кръст Таня Георгиева.

Таня Георгиева, директор на Български червен кръст - Пловдив: "Ние като хуманитарна организация поемаме ангажимента всички тези стипендианти да бъдат обучавани и да са част от Червения кръст."
Георги Колев - общински съветник: "Ставайки стипендиант на „Нота бене“ общество, това дете ще попадне в общество на бъдещи работодатели, на бъдещи социално-икономически негови ментори и партньори. Една стипендия от хиляда лева може да промени живота на едно дете завинаги."

Предстои създаването на менторски съвет, който ще следи за безпристрастното раздаване на стипендиите през септември. Програмата, която е дългосрочна, дава шанс на одобрените ученици да кандидатстват отново след изтичането на едногодишната им стипендия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безпрецедентна подкрепа за Ердоган - 5 милиона се събраха на последния митинг
Безпрецедентна подкрепа за Ердоган - 5 милиона се събраха на последния митинг
Увеличават се жертвите на атентата в Пакистан
Увеличават се жертвите на атентата в Пакистан