НОВИНИ

Студенти по архитектура предлагат нова визия за Варна

Интересни решения за знакови места във Варна предлагат студенти по архитектура от Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Те са разработили проекти за сгради, подлези, надлези и площадни пространства, които са изложени до входа на Морската градина. Новата визия, която бъдещите архитекти представят, ги превръща в атрактивни места, привличащи вниманието.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
18:35, 29.09.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Проектите са част от работата в Студентската лаборатория “Варна-град за хората”. Студентите по архитектура Десита Дучева и Йордан Йорданов приемат предизвикателството да разработят нова визия за подлезите, свързващи Двореца на културата и спорта с Морската градина.

Деси Дучева - студентка по архитектура
Идеята, която аз предлагам, е да се направи едни рамки, под които хората да минават в самия подлез и между самите рамки, нещо като картинна галерия.”

Йордан Йорданов - студент по архитектура
От тази страна на подлеза да има графити, които ще бъдат цветни, ще бъдат интересни за хората, а от другата страна на подлеза ще бъдат тези фигури, които ще светят вечерно време.”

Проектите на Ачилия и Татяна са свързани с площада до Държавния архив и Съдебната палата във Варна.

Ачилия Руфат - студентка по архитектура
“ Акцентирала съм на декоративното озеленяване, като то цели освен да подобри микроклимата в района и да предаде едно цветно усещане.”

Татяна Иванова - студентка по архитектура
“Мебелите на това място са в окаяно състояние и проектирах едни перголи да бъдат с едно модерно излъчване.”

Студентите излизат със сериозни предложения и за визията на още знакови за Варна места. Много от тях изглеждат неузнаваеми на платната, изложени до входа на Морската градина. В Община Варна са запознати с проектите на бъдещите архитекти. Очаква се за някои от тях да бъде дадена “зелена светлина”.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейска нощ на учените: Роботи учат и забавляват деца
Европейска нощ на учените: Роботи учат и забавляват деца
Опозицията в Хасково поиска оставката на кмета Добри Беливанов
Опозицията в Хасково поиска оставката на кмета Добри Беливанов