Лекари специализанти излязоха на протест пред здравното министерство. Те са недоволни от условията за специализация, които министерството предлага. Според студентите има опасност заплатата, която получават по време на специализацията си, да им бъде отнета.

Студенти: Искаме промяна, искаме промяна!

И не искат да бягат в Германия.

Студенти: Човек принадлежи към дадена нация и е хубаво да се бори за нея.

Това казаха специализантите под прозорците на здравното министерство. Притеснява ги редактираната наредба, според която държавата плаща специализациите, но иска след края им студентът да работи 3 години в определена от министерството болница.

Стела Захаринова, студент по медицина: Ще бъда разпределена, да предположим, някъде в другия край на страната, далеч от семейството ми.

Книгите до Стела не са за украса. Висока е 1.70, но казва, че ако съберем всичките ѝ учебници, те ще са по-високи от нея. Но не се оплаква от това. А от наредбата, според която държавата може да си поиска обратно парите за специализацията в случай, че по някаква причина Стела се откаже от медицината или пожелае временно да прекъсне. Специализантите в Германия например нямали този проблем.

Стела Захаринова, студент по медицина: Те свободно ще могат да избират какво да работят, свободно могат да изберат кога и как да го прекъснат.

Наредбата на здравното министерство цели да запази българските лекари у нас. Според студентите обаче ефектът бил обратен, а наредбата "вътрешно болна"

Стела Захаринова, студент по медицина: Все едно тръгват да строят нов терминал на летище София, където да ни изстрелят един по един в чужбина.

Здравният министър обещал на специализантите среща по темата още следващия месец. И поел ангажимент да не бърза с окончателното приемане на новата наредба. Не и преди да чуе всички предложения. А някои колеги на Стела вече се подготвени. И наред с всичките учебници, държат един речник по чужд език. За всеки случай.

Млади лекари излизат на протест заради наредбата за специализациите

Млади лекари излизат на протест заради наредбата за специализациите

Млади лекари и студенти по медицина излизат на протест пред здравното министерство заради готвените промени в наредбата за специализациите.