НОВИНИ

Студенти предлагат промени в Закона за висшето образование

Български студенти предложиха промени в Закона за висшето образование на организирана от тях обществена дискусия. Според младите хора качеството на българското висше образование се е понижило в последните години и те искат да спрат тази тенденция, за да са конкурентно способни и на българския, и на европейския трудов пазар.

Теодора Лапшова
от Теодора Лапшова БНТ2-София
18:26, 26.09.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Остарелите разбирания за това какви качества трябва да развие обучението, подтиква 4-ма студенти да изложат своите идеи за промени. Те искат да имат достъп до работни места в университетите, в които учат.

Мартин Пенчев, студент:
"Искаме да дадем възможност на студентите да работят вътре в университета и за това да получават съответното възнаграждение."

За студентите това е начин да натрупат практика, както и да облекчат работата в административните отдели на университетите. Според бившия министър на образованието Сергей Игнатов този модел е успешен и вече се прилага в някои висши у нас.

Проф. Сергей Игнатов, мистър на образованието (2009-2013):
"Те са млади хора, които говорят с млади хора. Знаят какви са техните искания, от какво недоволстват и някакси реагират по-бързо. Това е възможно! Може да стане! Но ректорските ръководства трябва да вземат решение да се освободят от част от техните ръководства."

Студентите се притесняват, че от тази учебна година в Университета по национално и световно стопанство вече няма да има упражнения. Това значи, че хиляди студенти ще се обучават единствено в групи от над сто души и ще са лишени от възможността да придобият практически умения.

Проф. Добрин Тодоров:
"За съжаление нямаме много време, затова дискусиите ще трябва да се проведат сравнително бързо и концентрирано... Просто казано висшите училища се намират в беда."

Студентите предлагат тези промени, защото искат българският стандарт на обучение да се доближи до този в останалата част на ЕС.

Кезим Медев, студент:
"Докато бяхме на море това лято с един приятел, който учи в Холандия, той, лежейки на плажа, едновременно от мобилния си телефон кандидатства за специалност, плати си общежитието и си плати семестъра. Аз, за да направя тези три неща, мога да ги направя в определени срокове, винаги на място и винаги с опашки."

Младежите искат още изграждане на кампус, подходящ за студенти, който да не прилича на място за развлечение, какъвто е сега Студентският град в София. Младите хора искат още назначаване на студентски омбудсман и изясняване на функциите на студентските съвети, които дада по-достъпни за обучаващите се

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Християндемократите засилват натиска върху финансовия министър Волфганг Шойбле
Християндемократите засилват натиска върху финансовия министър Волфганг Шойбле
Иракски Кюрдистан каза да на своята независимост
Иракски Кюрдистан каза "да" на своята независимост