НОВИНИ

Студенти събират платки от стари компютри в Русе, за да сглобяват 3D принтери

Клубът по роботика в Русенския университет събира стари и употребявани компютри и от тях младите хора сглобяват 3D принтери. Студентите използват рационално всяка платка от старите машини и с тях изработват и малките си състезателни роботи.

bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 08.06.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Теодор Донев е бивш председател на Клуб по роботика в Русенския университет. Той и неговите колеги са се специализирали да се справят с малко средства и да успяват да сглобяват своите прототипи по метода „направи си сам“. Преди време събрали всички употребявани стационарни и преносими компютри от администрацията на университета, разглобили ги и използвали най-ценните им елементи. Така се получил първият им 3D принтер, чиято цена излязла само 200 лева.

Теодор Донев-бивш председател на Клуб по роботика в Русенския университет: От тях преизползваме RAM памет, всякаква електроника. Даже нашите компютри - те също са стари... захранването служи чудесно да захрани нашите 3D принтери.
;

Опитът в рециклирането на стари и употребявани компютри Теодор Донев споделя сега в своята дипломна работа.

Теодор Донев-бивш председател на Клуб по роботика в Русенския университет: Моята дипломна работа е целият чертеж на 3D принтера. А пък моите колеги, те ми помогнаха за ... електрическата част, аз за техническата част и така се направи добър екип и добра разработка. Точността на нашия принтер се равнява на точността на принтер за 1000 лева.

През този месец студентите от клуба се подготвят за изложението по роботика в университета, което ще бъде с международно участие. Всички те се надяват отново да завоюват челните места и да посетят световни експо центрове, където да премерят сили с най-добрите в областта новите технологии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин започна тридневно посещение в Китай
Путин започна тридневно посещение в Китай
Започва срещата на върха на страните от Г-7
Започва срещата на върха на страните от Г-7