НОВИНИ

Студенти създадоха мобилно приложение за туристи

Студенти от София създадоха мобилно приложение, което цели да подобри ориентацията на англоговорящите туристи в столицата. Авторите на идеята спечелиха голямата награда в 24-часова идейна надпревара за намиране на дигитални решения на проблемите в София.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
19:15, 15.06.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Младите хора на София имаха възможността да предложат дигитални решения в областта на образованието, спорта и културно-историческото наследство. Върху тях работиха над 600 студенти от седем университета. Само 20 от тях обаче успяха в рамките на 24 часа да създадат идея, която да могат да демонстрират в прототип пред жури и пред публика.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Изключително съм впечатлена от това, което виждам. Първо, вижда се и е ясно, че София е град на младите хора, и второ, че София все повече се утвърждава като дигиталната столица на новите пазари. Живеем в дигитален свят. Дигиталният свят е на младите хора."

Голямата награда от 10 000 лева, с които да превърнат проекта си в реалност, получиха студентите Илиян, Владислав, Елица и Кристина, които предложиха създаването на приложение за туристи.

Илиян Димитров, капитан на отбора: "Продуктът е адресиран към всички чужденци, които идват в София, за да могат да се възползват най-пълноценно от цялото културно-историческо наследство на София и да успеят абсолютно самостоятелно, без гид да разгледат цялата хубост на София."

На второ място се класира идея за създаване на уебсайт, който да събира на едно място информация за спортни събития, а на трето място остана предложение за създаване на образователна програма за ученици. Специална награда беше връчена и на авторите на идея за дигитализиране на информацията за паметниците на културата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха на първо четене забраната за бурките
Депутатите приеха на първо четене забраната за бурките
Петя Първанова: 881 бежанци са настанени в центровете у нас
Петя Първанова: 881 бежанци са настанени в центровете у нас