НОВИНИ

Студентите в Благоевград ще учат правилата на българския език

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград ще въведе допълнителни часове по писмена и говорна култура на студентите си. Новата дисциплина ще е с хорариум 30 часа и ще започне да се изучава от началото на следващата учебна година.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
07:13, 22.03.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Причината е, че все повече от студентите са неграмотни. Югозападния университет е вторият в страната, който въвежда такава дисциплина. Във Великотърновския тя е задължителна за студентите.

Според ръководството на учебното заведение масово зрелостниците, които влизат в университетите не знаят елементарни правила от българския език.

Проф. Антони Стоилов, зам. ректор на ЮЗУ “Неофит Рилски”- Благоевград: Прословутият кратък и пълен определен член, писане на главни и малки букви, запетайки, слято писане и полуразделно. В този смисъл е дисциплината, това е заложено да се изучава.

Новата дисциплина ще бъде свободно избираема и ще може да бъде изучавана от всички студенти в университета, независимо от специалността, която следват. Според проф. Стоилов ниската грамотност на студентите се дължи най- вече на липсата на желание да се образоват и изучават правилата на българския език още в ранните класове.

Проф. Антони Стоилов, зам. ректор на ЮЗУ “Неофит Рилски”: Комплексна е причината, /пресечка/ възпитанието вкъщи извън вкъщи, училището разбира се.

Студентите одобряват идеята за въвеждането на допълнителни часове за грамотност.

- Да, според мен има и ще има нужда от такива часове.

- Смешно е, когато ходиш за работа или за каквото и да е да не можеш да попълниш един документ на правилен български език.

От университета смятат, че за да се подобрят знанията на учениците трябва да се санкционират и институциите и медиите най вече, които често допускат грешки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко забавна е химията научиха деца от Пловдив
Колко забавна е химията научиха деца от Пловдив
Произнасят присъдата на Савченко
Произнасят присъдата на Савченко