НОВИНИ

Студентски град с платено паркиране?

Паркирането в Студентски град да стане платено, както е в централната част на града. Това предлагат от районната администрация там с аргументите, че това ще намали безразборно паркираните по улиците автомобили и ще дисциплинира шофьорите. Идеята е на етап изготвяне на проект, който да бъде гласуван на Столичен общински съвет.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
18:07, 20.06.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Един от най-населените квартали в София е на път да се сдобие със собствена платена зона за паркиране. Тя няма да обхваща кампусите на университетите и студентските блокове, а само улиците и булевардите. Постоянните жители на квартала ще могат да си закупуват стикери, подобни на тези за синя и зелена зона в центъра на града. За студентите се предвиждат преференциални цени.

Димитър Дилчев - кмет на район Студентски град: "Налагат се много глоби от страна на инспектората за паркиране върху зелени площи, работят и паяци, но предвид обема на автомобилите и потока от хора, които идват тук, е просто невъзможно да се налага контрол навсякъде."

Освен предложението за платени зони, от районната администрация на Студентски град ще поискат промяна в наредбата за ползване на годишен стикер за паркиране. Според която сега само хора с адресна регистрация в зона за платено паркиране имат право да закупят стикери. Това е необходимо, тъй като голяма част от жителите на квартала нямат адресна регистрация в София.

Емануил Антонов: "Аз съм за да има платено паркиране, защото така е по-лесно за пешеходците."

Денис Чакъров: "Някой като не намерят къде да паркират и паркират върху велоалеите."

А ето как и постоянните жители на квартала приемат идеята за зони, в които да има платено паркиране:

Димитър Димитров: "След като в центъра има стикери, защо и тук да няма?"

Юлиян Димитров: Аз също смятам, че е добре да се въведе платено паркиране, защото тук не могат да се разминат дори автомобилите и автобусите."

В проекта е предвидено и изграждането на паркинги на местата където градоустройственият план го позволява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна спечели финала на Надиграй ме в училище
Варна спечели финала на "Надиграй ме в училище"
Кога ще заработи Интелигентната транспортна система в Пловдив?
Кога ще заработи Интелигентната транспортна система в Пловдив?