Рязкото застудяване на времето последните дни причини сериозни поражения върху овощните насаждения. На 100% са унищожени кайсиите, прасковите и черешите в овощните градини в Североизточна България. Щети има в Пловдивско.

50% от кайсиите в североизточния регион са измръзнали още при застудяването в края на февруари, когато температурите паднаха до минус 16 градуса. Завръщането на зимата през тази седмица обаче напълно попари надеждите на производителите от региона, които отглеждат над 16 000 декара овошки.

Николай Колев - председател на Съюза на Дунавските овощари: За съжаление, удари втори студ от тази седмица, в понеделник минус 6,7 градуса, което порази и останалите пъпки, които бяха живи. Това измръзване остава без поминък доста от нашите членове.

Освен че няма да има реколта, цената на плодовете, които ще бъдат внесени у нас, ще бъде в пъти по-висока, защото студеният фронт премина и през Италия и Гърция, прогнозират овощарите.

Големи са щетите и по дръвчетата, засети по поречието на Тунджа. Там температурите са паднали под минус 10 градуса и са измръзнали всички плодни пъпки.

Васил Василев - производител на праскови: Пораженията са сигурно 95%, 100%... Вие ги виждате тук, няма нищо живо.

Производителите на праскови в сливенския регион са притеснени за оцеляването си, защото това е основният им поминък. Подобна ситуация местните овощари помнят през 1986 година, когато се е наложило хиляди декари праскови да бъдат изкоренени.

Йордан Стойков - производител на праскови: Никакви застраховки няма. А и по това време на годината застрахователните компании не сключват застраховки, те тръгват чак от около май месец, когато минат студовете.

Надеждата на производителите е, че след установяването на щетите по овошките, Министерството на земеделието ще признае зимното измръзване за природно бедствие и ще ги компенсира. Експерти вече оценяват щетите, а след това ще се определи размера на обезщетението за овощарите. Такова обаче ще получат само производители с изцяло унищожена реколта.