НОВИНИ

Скандал в Юридическия факултет на Софийския университет

Скандал в Юридическия факултет на Софийския университет. Факултетният съвет е предложил на ректора проф. Анастас Герджиков да уволни гл. асистент Чавдар Стоянов - преподавател по международно публично право. Причината - оплаквания на студенти, че Стоянов търси интимни отношения с тях, за да даде заверки на семестъра. Факултетният съвет е взел решението си въз основата на техните свидетелски показания. Самият Стоянов отрече обвиненията и заяви, че ако бъде уволнен, ще търси правата си по съдебен път.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:12, 16.12.2015
6485
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Студенти разказаха, че поведението на преподавателя било известно от години. Конкретен повод за искането на неговото уволнение обаче станали оплакванията на второкурсника Денислав Петров, че получава СМС-и от гл. ас. Стоянов с покани да пият заедно кафе. Освен това, преподавателят предложил на Денислав за по лесна заверка да направи сто лицеви опори без тениска.

- Бяхме в коридора, когато последния път той говори с него вече след една седмица СМС-и, той реши да му каже в твърд тон да спре и той тогава явно се е уплашил и почнаха подписки срещу Денислав на следващия ден, - разказва второкурсникът от Юридическия факултет Добрин Спасов.

- Той не е единичен случай в университета, други момчета също са получавали подобни СМС-и и тази, и предишни години, затова решихме, че трябва да изявим инициатива да се спре това и всички са на мнение, че трябва да се уволни този човек, - казва Мария Атанасова, също студентка във втори курс на факултета.

150 колеги на Денислав се подписали срещу гл. ас. Стоянов и поставили въпроса пред Факултетния съвет. Предната вечер всички 31 души, присъствали на съвета, гласували за уволнението на Стоянов. Преди това са изслушани студентите от втори курс.

- Какви доказателства представиха? Най-вече свидетелски доказателства и тези СМС-и, които са, - казва Георги Стоев, представител на студентите във Факултетния съвет. - Защото такъв е казусът, че няма как да има други факти освен тези свидетелските. Всичко, което се е случвало, се е случвало и на другите - имало е и лицеви опори със сигурност, имало е и покани за кафета и унижения.

Гл. асистент Стоянов обаче отрича всички обвинения и показва подписите на студенти в своя защита. Казва още, че случващото се е атака на студентите срещу него, защото е строг преподавател и изисква много:

- Един от студентите - Денислав Петров от девета група, не изпълни нито една от възложените му от мен контролни задачи. Аз му възложих доклад, възложих му няколко контролни, той не можа да се справи, след което блъсна вратата, напусна упражнението и заяви, че ще видя какъв компромат можел да спретне. Няма абсолютно нищо вярно в желанието за каквито и да било интимни отношения с когото и да било от колегите, които се визират, - излага своята версия на събитията Чавдар Стоянов.

Стоянов отрича да е карал Денислав Петров да прави лицеви опори. Смята още, че има кампания срещу него и от страна на декана на Юридическия факултет. И тъй като най-вероятно ректорът проф. Анастас Герджиков ще подпише уволнението му, казва, че ще търси правата си по съдебен път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защитниците на съдебната реформа отново на протест в центъра на София
Защитниците на съдебната реформа отново на протест в центъра на София
Екатерина Захариева е номинирана за поста правосъден министър
Екатерина Захариева е номинирана за поста правосъден министър