Африканският съюз даде на суданските военни управници още 60 дни, за да предадат властта на цивилна или еднолична власт, след като беше пропуснат по-ранен срок. Това се случва след преврат, в който Омар ал-Башир бе отстранен от военните след почти три десетилетия на власт.

В изявление, цитирано от АФП, Съветът за мир и сигурност на Африканския съюз заяви, че "отбелязва с дълбоко съжаление, че суданският военен континент не е отстъпил и не е предал властта на цивилен преходен орган" след първоначалния срок.

Съветът заяви, че "потвърждава убеждението си, че преходът с помощта на военните в Судан ще бъде напълно неприемлив и противоречи на волята и законните стремежи на демократичните институции и процеси, както и на зачитането на правата на човека и свободите на суданския народ."

Протестиращите в Судан все повече се разочароват от армията и призоваха за масов протест, обвинявайки военните лидери, че не вземат сериозно призива за предаване на властта на цивилни.

Военните настояват за 10-членен съвет, включващ седем военни и трима цивилни. В същото време протестиращите искат мнозинство от цивилни в 15-членен съвместен съвет със седем военни представители.

Председателят на военния съвет в Судан подаде оставка

Председателят на военния съвет в Судан подаде оставка

Председателят на преходния военен съвет на Судан подаде оставка. Новината предизвика бурна радост в столицата Хартум.