НОВИНИ

Суданските военни имат 60 дни, за да отстъпят властта

Африканският съюз даде на суданските военни управници още 60 дни, за да предадат властта на цивилна или еднолична власт, след като беше пропуснат по-ранен срок. Това се случва след преврат, в който Омар ал-Башир бе отстранен от военните след почти три десетилетия на власт.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:18, 01.05.2019
Чете се за: 00:26 мин.
По света
суданските военни имат дни отстъпят властта

В изявление, цитирано от АФП, Съветът за мир и сигурност на Африканския съюз заяви, че "отбелязва с дълбоко съжаление, че суданският военен континент не е отстъпил и не е предал властта на цивилен преходен орган" след първоначалния срок.

Съветът заяви, че "потвърждава убеждението си, че преходът с помощта на военните в Судан ще бъде напълно неприемлив и противоречи на волята и законните стремежи на демократичните институции и процеси, както и на зачитането на правата на човека и свободите на суданския народ."

Протестиращите в Судан все повече се разочароват от армията и призоваха за масов протест, обвинявайки военните лидери, че не вземат сериозно призива за предаване на властта на цивилни.

Военните настояват за 10-членен съвет, включващ седем военни и трима цивилни. В същото време протестиращите искат мнозинство от цивилни в 15-членен съвместен съвет със седем военни представители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федералният резерв запази основния лихвен процент
Федералният резерв запази основния лихвен процент
Кремъл: Намесата на САЩ във Венецуела е нарушение на международното право
Кремъл: Намесата на САЩ във Венецуела е нарушение на международното право