НОВИНИ

​Султанка Петрова: Приоритет на правителството е да спрат измамите в ТЕЛК

Желанието на правителството е не да се спират или намаляват пенсии, да се ограничават права на хората с увреждания. Единственото като приоритет, около който се обединихме с неправителствените организации на и за хора с увреждания, е да се спрат измамите. Системата в момента има една много тежка болест и тя се нарича "корупция". Това заяви в студиото на "Денят започва" заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:11, 20.04.2018
Чете се за: 00:48 мин.
Още
Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика: На първо място изведохме това, че трябва много строг контрол, който да бъде единен. В системата има 9 контролни органа, които са на различна ведомствена подчиненост. Проблемите са по цялата верига, от началото до края. Трябва да има мониторинг, наблюдение. Трябва да има електронна здравна карта, да има електронно досие, за да може да се проследяват заболяванията на този човек, да се види как е лекуван този човек. От години говорим и е време да се случи, защото част от злоупотребите ще бъдат минимизирани с тази здравна карта.
;

Гост в студиото на "Денят започва" беше и Адриана Стоименова – заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания, която коментира причините за гневните протести срещу готвената реформа в ТЕЛК-овете и недоволството на майките на деца с увреждания.


Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания: Наистина трябва да се пипа по цялата верига. Здравната карта ще се обедини заедно със системата на НЕЛК и Агенция на хората с увреждания, за да се знае точният брой на хората с увреждания, къде се лекуват, по какъв начин и да се проследява тяхното заболяване. Това е едната мярка по отношение на контрола.

За издаването на ТЕЛК-овите решения тя отбеляза, че е постигнато съгласие "НОИ чрез доверени лаборатории и болници, при съмнение в издаденото решение, да прави контрол". Лицето се изпраща на допълнителни изследвания и преглед, за да се потвърди текущото му състояние, добави Стоименова.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо милион българи с дискомфорт в бита си заради здравословни проблеми
Близо милион българи с дискомфорт в бита си заради здравословни проблеми
Днес ще е по-хладно, много слънце ни очаква през почивните дни
Днес ще е по-хладно, много слънце ни очаква през почивните дни