НОВИНИ

"Супер храни" имат български аналози

Набиращите все по-голяма популярност така наречени "супер храни" като годжи бери и стевия имат български аналози. Заключението е на българска изпитвателна лаборатория. Изследването сочи още, че освен по-евтини, българските им еквиваленти носят и повече ползи за човешкото здраве. Информацията беше оповестена по време на конференция, посветена на Деня на хранителното-вкусовата промишленост в София.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тереза Ставрева
19:00, 23.11.2017
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Киноа, спирулина, годжи бери, стевия, чия. Това са само част от така наречените от диетолози "супер храни". Положителното им въздействие върху организма, обаче, лесно би могло да се замени от продукти, характерни за географската ни ширина, сочи изследване на българска лаборатория.

Елена Цветанова, собственик на изпитвателна лаборатория: В шипката се съдържа в пъти повече витамин Ц, отколкото в годжи бери. Друг еквивалентен продукт е копривата, която е еквивалент на супер храната спирулина. Примерно стевията, толкова комерсиален вече заместител на захар, може да се замени с рожков.

Освен че не са типични за отглеждане в нашите ширини, част от тях като спирулината например, се налага да бъдат обработени преди консумация.

Елена Цветанова, собственик на изпитвателна лаборатория: Преработва се, следователно се използва химия и се приема като хранителна добавка под формата на хапчета, таблетки и други, докато копривата е натурална.

Експерти смятат, че сред "супер храните" заслужено място има и българското кисело мляко.

Д-р Мая Макавеева, експерт в Министерството на земеделието и храните: Това е един от най-добрите пробиотични продукти, който балансира по всякакъв начин чревната флора и има антимутагенни свойства за организма и действително е "супер храна".

Д-р Макавеева подчерта и факта, че качествата на българското кисело мляко са признати отвъд границите на страната ни и то е предпочитан продукти и на други континенти като Азия например.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахват регистрацията на неизправни автомобили
Премахват регистрацията на неизправни автомобили
Явор Нотев: Оставката на Главчев не реши нито един въпрос или проблем
Явор Нотев: Оставката на Главчев не реши нито един въпрос или проблем