НОВИНИ

Супер вторник: Тръмп и Клинтън печелят по седем щата

Доналд Тръмп е големият победител в т.нар. “Супер вторник”, денят когато най-много щати гласуват наведнъж в американските вътрешнопартийни избори (“праймърис”). Алабама, Джорджия, Масачузетс, Арканзас, Тенеси, Вирджиния и Вермонт убедително гласуваха бизнесменът и риалити звезда да бъде републиканският кандидат-президент. При демократите Хилъри Клинтън също затвърди водачеството си. Тя спечели гласовете на Арканзас, Джорджия, Тенеси, Тексас, Вирджиния, Алабама и Масачузетс, както и територията Американска Самоа.

Ваня Ефтимова
от Ваня Ефтимова
13:55, 02.03.2016
Чете се за: 01:33 мин.
По света
супер вторник тръмп клинтън печелят седем щата

Супер вторникът е наречен така, защото на този ден най-много щати гласуват наведнъж във вътрешнопартийните избори, които излъчват кандидат-президентите на републиканците и демократите.

В Алабама, Арканзас, Джорджия, Масачузетс, Минесота, Оклахома, Тенеси, Тексас, Вермонт и Вирджиния пред урните се явиха привърженици и на двете партии. Отделно само републиканците дадоха гласовете си в Аляска. Демократите имаха и вътрешнопартиен вот в щата Колорадо и територията Американска Самоа, а членовете на партията в чужбина също можеха да подадат гласа си.

Още по-нагледна е предизборната математика. При предварителните вотове кандидат-президентите печелят делегати, които после на партийните събрания през юли официално ще ги номинират. Републиканците раздадоха във вторник общо 595 делегата, или близо една четвърт от общо 2340. Демократите - 865, при общо 4272, т.е. около 20%. Надпреварата бе оспорвана, особено при консерваторите, при това не само традиционно в гъстонаселени щати, като Вирджиния, Джорджия и Тексас.

Оклахома, Минесота и Масачузетс, на които иначе рядко кампаниите обръщат внимание, сега също бяха предизборни бойни полета. За републиканците Тексас бе перлата в короната на Супер вторника. От една страна заради големия брой избиратели - цели 155 делегати бяха на масата. От друга, това е щатът, който сенатор Тед Круз представя в горната камара на Конгреса. Големият въпрос бе дали вторият в републиканската надпревара ще успее да спечели с голяма разлика на родна земя. Круз победи убедително Тръмп в Тексас с 41% и също така спечели Оклахома. Сенаторът използва момента да призове останалите трима републикански кандидати, да се обединят зад неговата номинация и да победят водещия надпреварата в дясно Доналд Тръмп.

Междинната сметка

При демократите самообявилият се за социалист Бърни Сандърс спечели щата Вeрмонт, който той представя от близо четвърт век в Конгреса. Сенаторът победи също Оклахома, Колорадо и Минесота. Републиканският сенатор Марко Рубио, който е надеждата на партийното ръководство, спечели единствено в Минесота, първата му победа въобще в тези предварителни избори. Той обаче обяви пред медиите, че няма да се откаже и кампанията му винаги е планирала продължителна битка. Гласовете в Аляска още се броят. Разстоянията там са големи и резултатите ще дойдат доста по-късно

След “Супер вторника” Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън бетонираха позициите си на водачи в двете партии. Надреварата обаче далеч не е свършила. Особено при републиканците никой от останалите четирима претенденти не дава сигнали, че ще се откаже. Победите на Круз в два и на Рубио в един щат им дават достатъчно аргументи да продължат кампаниите си, с надеждата че Тръмп може евентуално да се препъне. Проблемът е обаче, че така те също разединяват републиканските крила и правят победата на милионера-риалити звезда неизбежна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зелена светлина: Бюрокрацията смазва малките фотоволтаични централи
Зелена светлина: Бюрокрацията смазва малките фотоволтаични централи
Прокуратурата внесe обвинителен акт срещу кмета на Галиче Ценко Чоков
Прокуратурата внесe обвинителен акт срещу кмета на Галиче Ценко Чоков