Снеговалежи, силен вятър и минусови температури блокираха пътища в Северна Гърция и в европейската част на Турция. Лошото време доведе до отмяна или отлагане на полети от истанбулското летище "Ататюрк". Студ, сняг и лед сковават Западните Балкани. Обилна е снежната покривка в Централна Европа и дори в Южна Италия.

Сред най-затрупаните части на Европа е районът на Високите Татри в Южна Полша и Северна Словакия. Снежната покривка там достига 190 сантиметра, а скоростта на вятъра снощи е била 54 метра в секунда. Пътищата са трудно проходими, проблеми имат дори снегорините.

- "Пътищата са много лоши. Карам жена ми към Краков и се страхуваме от пътя."

По чудо само с един, и то леко ранен, се размина инцидент с туристически автобус, който се преобърна в поледицата на път за ски курорт в района на Банска Бистрица.

В съседните на Словакия Австрия и Полша властите затварят пътища и апелират към туристите да не рискуват в планините.

Пьотр Конопка, планински спасител: "Не е препоръчително да се правят преходи сега. Ако сте в планината, останете на безопасно място, докато се подобри ситуацията."

Двуметрова е снежната покривка в апенинските планински села в Централна Италия.

Винченцо Карневале: "Вятърът създава най-много проблеми, преспите растат непрекъснато."

Необичайно, но снегът не подмина и Матера. Градът в Южна Италия е определен заедно с Пловдив е определен за Европейска столица на културата през тази година.

 Транспортен хаос заради лошото време на Балканите

Транспортен хаос заради лошото време на Балканите

Лошото време на Балканите предизвиква транспортен хаос - полет Загреб-Мостар беше отменен заради буря. Тежка зимна обстановка в Босна и Херцеговина, с...