НОВИНИ

"Сурва" събра кукери и сурвакари в Перник

От днес Перник е столица на маскарада - започна фестивалът "Сурва". Хиляди кукери и сурвакари ще влязат в надпревара за "Златната маска" - голямата награда в конкурсната програма. Фестивалът беше открит преди минути. Вижте повече в прякото включване на Айше Сали от Перник!

Айше Сали
от Айше Сали
18:27, 29.01.2016
Чете се за: 00:28 мин.
Още

През следващите три дни фестивалът "Сурва" ще радва ценителите на народните обичаи със зрелищни спектакли, а хиляди кукери и сурвакари ще влязат в надпревара за голямата награда "Златната маска".

Из улиците на Перник ще се разнася екот на чанове, и хиляди кукери с чудновати маски и костюми ще влязат в надпреварата за най-атрактивна група. Фестивалът на кукерите и сурвакарите, които прогонват зимата и злите сили, тази години има двоен юбилей - 50 години от началото и 25 години с международно участие.

Това вероятно обяснява и рекордния брой на участници сега - 6 400 кукери , 110 групи от страната и 19 от чужбина. Началото на фестивала даде факелно и сурвакарско шествие, в което стотици кукери съпроводиха официалните лица на сцената. Там генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи сертификата за вписването на Сурва в нематериалното световно културно наследство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасиха китайски миньори след 36 дни под земята
Спасиха китайски миньори след 36 дни под земята
Реформаторите търсят консенсус кого да издигнат за нов просветен министър
Реформаторите търсят консенсус кого да издигнат за нов просветен министър