В първия ден на новата година сурвакари минаха по домовете в град Банкя, за да донесат здраве и берекет. За традицията и символиката на празника - разказват Владимир Христовски и операторът Камен Розов.

Банкя, Район Банкя

За сурвакарската група в квартал "Вердикал" в Банкя 1-ви януари е специален ден. Вместо да си останат в къщи Алекс, Крум, Николай, Кристиян и Емилиян обикалят домовете на съседите си, за да им донесат радост и късмет.

Алекс Мерджанов: "Благославяме за здраве, берекет, повече за здраве. Да сме щастливи всички."

Първата спирка на сурвакарите е в двора на певицата Иванка Павлова. Тя винаги ги посреща, облечена в носия, защото празникът е български и трябва да се пази автентичността му."

Иванка Павлова, певица: "Обичаят е много хубав. Известно време се позабрави, но сега се възстановява."

Домакинята дарява сурвакарите с плодове, орехи, бонбони и пари. Кристиян Спасов разкрива каква е символиката на втъканите елементи в сурвачката, която сам е направил.

Кристиян Спасов: "Пуканките и гевречетата символизират хляба, вълната символизира животновъдството, ошава символизира овощните градини, а червените конци - чистата българска кръв."

Всичко за обичая момчетата са научили от Димитрийка Герасимова, която е секретар на читалище "Светлина" и от 2010-а година възражда сурвакарската традиция.

Димитрийка Герасимова, секретар на читалище "Светлина" в град Банкя": "Традицията днес дава една надежда, дава добро настроение и зарежда хората с емоция."

Твърди, че не е трудно да убеди децата да се облекат в дрехи, които са носили предците им преди повече от 100 години, но е необходимо да им се обясни за смисъла по един съвременне начин. Убедена е, че традицията ще пребъде и занапред, защото съвременниците все повече се обръщат към българското. И на финала ни изпращат с пожелание:

Кубрат Герасимов: "Да сме живи и здрави, все така усмихнати и щастие."