Властите във Ватикана започнаха да спират водата в стотина фонтана, включително два изящни водоскока в бароков стил на площад Свети Петър. Причината - продължителната суша в Рим.

© БТА

Около сто фонтана ще пресъхнат през следващите дни във Ватикана. Вчера без вода останаха два водоскока, сътворени през 17-и век от скулпторите Карло Мадерно и Джан Лоренцо Бернини.

В италианската столица настъпиха горещини, а две години валежите бяха под средните и това наложи да бъдат спрени фонтаните и да се мисли за режим на водата.

Според говорител на Ватикана, за първи път властите са принудени да спрат фонтаните и така проявяват солидарност с Рим.

Грег Бърк, говорител на Ватикана: Доколкото помним, това е първият път, когато сме принудени да спрем фонтаните. Както вероятно знаете, Рим винаги е бил благословен с много вода, но сега е изключение. Това се случва за първи път във Ватикана!

Метеорологичният канал "Скай Италия" съобщи, че в Рим през юли са паднали със 72 на сто по-малко дъждове от средните за месеца, а през юни - със 74 процента по-малко.

Грижата за ресурсите на планетата е важен въпрос за папа Франциск, който за първи път публикува документ на Светия престол, посветен на опазването на околната среда. В него той призова световните лидери да предприемат бързи действия.