НОВИНИ

Свалянето на Асад от власт - отново приоритет за Съединените щати

Първите дипломати на САЩ и Русия - Рекс Тилърсън и Сергей Лавров, са обсъдили по телефона създалото се напрежение между двете страни, заради американския ракетен удар в Сирия. Междувременно постоянният представител на САЩ в ООН - Ники Хейли заяви, че свалянето на Асад от власт отново е приоритет за Вашингтон.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:09, 09.04.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Телефонният разговор между Рекс Тилъръсн и Сергей Лавров се е състоял по инициатива на американската страна. Лавров е заявил, че "нападение срещу държава, чието правителство се бори с екстремизма, е в полза само на самите терористи и създава почва за заплаха за сигурността по целия свят". Той подчертава и че все още няма доказателства, че в провинция Идлиб действително е използвано химическо оръжие. В интервю за американски тв канал Тилърсън каза, че няма безспорни доказателства за това, че Москва е съпричастна към химическата атака в провинция Идлиб.

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ: "Не виждам безспорни доказателства, които свързват директно руснаците с планирането или извършването на тази химическа атака. Ето защо се опитвахме да бъдем много ясни в обясненията си, че руснаците не са били обект на нападението".

Той допълни, че очаква на конструктивен диалог с Москва и се надява там да преосмислят съюза си със сирийската власт, защото атаките като тази в Идлиб, правят и Русия до някаква степен отговорна за случилото се.

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ: "Ясно, е че те са настоящият съюзник на Башар Асад, те би трябвало да имат най-голямо влияние върху него и върху решението му да използва химически оръжия, и би трябвало именно чрез това влияние да накарат Асас да не го прави повече".
;

По думите му, ракетният удар в Сирия е ясен сигнал за това как ще действа Вашингтон в случаите когато някоя държава наруши международните норми. Ето защо, дислоцирането на самолетоносача "Карл Винсън" и помощните му военни кораби към Корейския полуостров се приемат от експертите като ясен сигнал към Северна Корея. Американската страна определи действието като предпазна мярка, но анализатори напомниха изказването на президент Тръмп, в което той изяви готовност Вашингтон да се справи самостоятелно с ядрената заплаха от страна на Пхенян. Дали обаче информацията на британското издание Сънди Таймс, че Тилърсън ще обвини Москва в участие и прикриване на военни престъпления в Сирия ще стане ясно във вторник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бебе почина от морбили в Пловдив
Бебе почина от морбили в Пловдив
От нашите пратеници: Разпространиха името на атентатора от Стокхолм
От нашите пратеници: Разпространиха името на атентатора от Стокхолм