НОВИНИ

Сватба за рекорд стягат в Арбанаси

В Арбанаси вече кипи трескава подготовка за старовремската българска сватба, която в неделя ще бори за рекорд на Гинес. На поляните край селото се очаква да се съберат над 4000 гости, като единственото изискване към тях ще е да бъдат облечени с автентични народни носии.

bnt avatar logo
от БНТ
09:08, 22.07.2017
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Ива и Георги се запознали преди време на историческа възстановка. Влюбили се и предложението за брак не закъсняло. Заради общата си любов към традициите и фолклора обаче двамата категорично решили, че ще вдигнат голяма българска сватба, която ще бъде съпровождана от всички обичаи и ритуали, с които навремето прадедите им се женели.

Ива Янчева - булка: „Такъв е целият ни живот, свързан с фолклора. Традиции, носии, как е било преди и това е едно естествено продължение на нашите мисли!"
Георги Георгиев - младоженец: „Аз винаги съм си представял, че ако някой ден се оженя, ще бъде по този начин!"

Затова и всички гости на сватбата им ще бъдат облечени с народни носии. Сватбеното тържество ще е на арбанашките поляни, където вместо маси за гостите ще бъдат опънати месали, а младото семейство ще ги посрещне с традиционни български гозби.

Георги Георгиев - младоженец: „В неделя повеждам свята свита. След което сватбеното шествие се отправя и трябва да вземе кума. С обредни песни, танци, веселие, стрелба задължително, за да гоним злото!"
Ива Янчева - булка: „Аз съм подготвила моята риза, престилка, бръчник, накити ще видите, те също са много специални. Подготвила съм песни, ще има много хора, така че вълнението вече е много голямо!

В неделя двамата ще сключат църковен брак в храма „Св. архангели Михаил и Гавраил", а след това сватбеното шествие към арбанашките поляни ще поведе отец Иван от Ниви Хан, като в него може да се включи всеки, стига да е облечен в народна носия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10% от иглолистните гори са унищожени
10% от иглолистните гори са унищожени
Младеж ни призовава да спортуваме в инициативата 30 за 30
Младеж ни призовава да спортуваме в инициативата "30 за 30"