НОВИНИ

Сватбените рокли през вековете

Вдъхновени от предстоящата кралска сватба във Великобритания, в Париж откриват изложба на сватбени рокли. Тя проследява как са се променяли стиловете през вековете.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:57, 13.04.2018
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Сватбените рокли на кралици и императрици, но и на обикновени жени от 17 век досега могат да се видят на специална изложба в Париж. Любопитно е, че роклите не винаги са били бели, а сини, розови и дори черни. Все пак бялото си остава и до днес традиционният цвят.

Натали Аран, куратор: През 17 век модата е повелявала младоженката да е сияйна. Да блести! Ето защо най-подходящ е бил белият цвят, не само като символ на непорочност. Сребристото е използвано поради същите причини - най-често това са били платове със сребърни нишки или бродерии, за да може булката буквално да блести. Традиция е било тя да носи и семейни бижута - скъпоценни камъни, диаманти, перли.

Всички се питат каква ще бъде сватбената рокля на Меган Маркъл, която съвсем скоро ще стане официална съпруга на принц Хари.

Натали Аран, куратор: Според мен изборът ѝ ще бъде труден, защото тя се колебае между собствения си вкус и благоприличието. Вероятно ще избере британски дизайнер и британски платове. Защо не стара дантела. Не знам дали ще включи нещо от кралското семейство.

Изложбата, която проследява как са се променяли сватбените рокли през годините и според социалния статус на жените, продължава до 12 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горан Брегович подарява  диск на почитателите си преди концерта в София
Горан Брегович подарява диск на почитателите си преди концерта в София
Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Сирия
Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Сирия