НОВИНИ

Свещеници искат Дионисий да бъде низвергнат и разжалван до редови мирянин

Свещениците от катедралния храм "Св. Ал. Невски" отказаха днес да служат света литургия за Гергьовден заедно с предстоятеля на храма архимандрит Дионисий. Причините - той е проявил неуважение към патриарх Неофит, давал е светото причастие с ръка на Велика Събота и е организирал заря на Великден. Свещениците са разговаряли с патриарха и чакат решение на Светия Синод дали ще освободи архимандрит Дионисий от задълженията му в храма.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Михаил Врабчев, Огнян Колчаков
14:17, 06.05.2016
6998
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Днес архимандрит Дионисий служи светата литургия за празника без двамата свещеници към храма Антоний и Костадин. Двамата дякони също не взеха участие в богослужението, а да помага на архимандрита беше дошъл отец Харалампи от Видинска епархия. Двамата свещеници обясниха решението си с това, че архимандрит Дионисий е извършил редица канонични нарушения, че се държи зле с подчинените си и дори с тези над него.

Свещеник Антоний Милушев, ефимерий в катедралния храм: Той дори към светейшия патриарх няма смирение, показва несмирение.
Свещеник Костадин, ефимерий в катедралния храм: Обидата към патриарха на Великден -"Няма ли да се уеднаквим "- архимандрит се опитва да прави забележка на първойерарха на Българската православна църква.

Свещениците казват още, че зарята за Великден била най-малкият проблем. Най-много ги боли за поругаването на тялото Христово при причестяването на Велика Събота.

Свещеник Антоний Милушев, ефимерий в катедралния храм: Архимандрит Дионисий реши да го раздава в ръцете на хората, при което стана... църквата е решила да се раздава с лъжичка.

Хлябът - тялото Христово, падал на земята, един човек без да знае дори си тръгнал с него.

Свещеник Костадин, ефимерий в катедралния храм: Тялото Христово ръка в ръка - не съществува такъв чин колкото и да се опитва да го измисля. Прекъсване на светата Божествена литургия да бъде посрещната иконата, най-лошото е че той не осъзнава какво е направил и няма разкаяние в него.

Вчера свещениците са се срещнали с патриарх Неофит и са му казали своите притеснения. Сега очакват решението на Синода дали архимандрит Дионисий ще остане в храма или не, за да решат какво да правят.

Свещеник Антоний Милушев, ефимерий в катедралния храм: Тоест може да напуснете храма? Ако той остане предполагам, че това ще е моето решение.
Свещеник Костадин, ефимерий в катедралния храм: Ако остане архимандрит Дионисий вие ще останете ли в храма? Не, не в никакъв случай, с това човек нямаме повече какво да си кажем.

Днес архимандрит Дионисий беше лаконичен.

Архимандрит Дионисий, предстоятел на катедралния храм: След цялата тази кампания, която аз не я намирам за подходяща в този период, няма да говоря изобщо, както казва книга Макавейска, която и Негово Величество цитира редовно - когато му дойде времето ще говоря.

Свещеници и миряни събират и петиция срещу архимандрит Дионисий, той да бъде низвергнат и разжалван до редови мирянин. Каква ще бъде съдбата му ще стана ясно на 18 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск с награда Карл Велики за заслуги към Обединена Европа
Папа Франциск с награда "Карл Велики" за заслуги към Обединена Европа
От МиГ-29 до гражданската авиация
От МиГ-29 до гражданската авиация