НОВИНИ

​Съвет за сътрудничество на високо равнище в Белград

Премиерите на България, Гърция и Румъния и президентът на Сърбия си поставиха за цел заедно да изградят разумни, предсказуеми и развиващи се Балкани. Обсъден беше и приносът на българското европредседателство за това. Бойко Борисов отбеляза, че външните инвестиции ще идват само при политическа стабилност и мир в региона. От Белград предава нашия специален пратеник Ирина Цонева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:20, 09.12.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Това бе втора поредна среща на четиримата лидери само два месеца, след като те разговаряха за първи път в резиденция Евксиноград. Формат, който по думите на сръбския президент Вучич, трябва да се превърне в институция. Такава, която според Борисов, трябва да покаже на Брюксел, че в лицето на балканските страни има ясен и прогнозируем партньор.

Александър Вучич -президент на Сърбия: Надяваме се тези наши срещи да доведат до подобряване на инвестиционния климат в страните ни, а оттук и на живота гражданите ни.

С благодарност за подкрепата на България, Гърция и Румъния, Вучич подчерта, че за стабилността и мира на на целия балкански регион е особено важно Сърбия да влезе в Евросъюза.

Алексис Ципрас, министър -председател на Гърция: Европейският съюз трябва съвсем скоро да коригира една грешка от миналото, която се корени в подхода към Балканите.Сърбия не може да остане повече извън европейското семейство и именно в това е символиката на нашите срещи и това е посланието което искаме да изпратим към Брюксел
Михай Тудосе -министър -председател на Румъния: Сръбското интегриране може да стане съвсем скоро - първо с обща модерна инфраструктура, транспортна и дигитална, а ние, трите страни членки ще спомогнем за улесняването на европейския път на Сърбия.

Присъединяването на Сърбия е жизнено важно каза и българският премиер Борисов По думите му приятелството на четиримата лидери не е насочено срещу никоя страна.То цели само да даде повече възможности за инвестициии и строителство , защото там където се строи, няма войни, а Вучич показа документ от сръбските архиви в който още британският премиер Уилиям Гладстон говори колко е важно между тези 4 държави да има съгласие и мир.

Бойко Борисов -министър -председател на България:Ние искаме единни Балкани искаме модерна инфраструктура и да няма роуминг.

Затова и днес Сърбия стана втората балканска страна след Македония, с която България подписа меморандум за намаляване на таксите за роуминг.

;

Четиримата лидери поставиха съществен акцент и върху съвместните енергийни проекти за завършването на Тръбопровода ТАБ за доставяне на природен газ от Азербайджан към Гърция, на проекта за втечнен газ през Александруполис, както и на ключовия за целия регион интерконектор Гърция - България. Те говориха и за транспортните и ЖП - връзки.

Тези проекти трябва да послужат като пилотни и да покажат в ЕС, че имаме необходимата инициативност в собствените си ръце. Вярваме че посланието ни ще се чуе в ЕС, коментираха още Вучич Борисов, Ципрас и Тудосе.

Следващата среща на четиримата лидери ще е в началото на март в Букурещ в рамките на българското председателство на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари и пациенти протестираха срещу мораториума за нови лекарства
Лекари и пациенти протестираха срещу мораториума за нови лекарства
Каракачанов: България трябва да утвърди роля на стабилизиращ фактор на Балканите
Каракачанов: България трябва да утвърди роля на стабилизиращ фактор на Балканите