НОВИНИ

Какви са амбициите и възможностите за обновяването на площад "Св. Неделя"

Вчера стана ясно, че италиански екип е спечелил конкурса за ремонта на столичния площад "Света Неделя". За проекта, възможностите и амбициите на колектива в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" говорят главният архитект на София Здравко Здравков и един от членовете на журито в конкурса Сотирис Цолос.

bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 30.11.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Архитектът на София заяви, че това е един чудесен проект с нова, модерна визия за площада, но и с отношение към архитектурата, към археологията, към всички тези напластявания във вековете.

Здравко Здравков, главен архитект на София: Един проект, който може да бъде разработван етапно и може да бъде надграждан с времето. Считам, че журито избра най-добрия проект и той ще сложи София на мястото на всички европейски столици, защото такова знаково име идва за пръв път в България.

Според един от членовете на журито Сотирис Цолос целта е била да има проект, който да даде наистина един съвременен облик на София и на този знаков площад.

"Проектът има потенциала и възможността да обедини всички аспекти на този растеж в София. Той има естетична кохерентност и е съобразен с абсолютно всяко изискване, което беше заложено в заданието. И е достатъчно гъвкав, за да може в момента, в който излязат нови археологически паметници, те да бъдат интегрирани в този проект", каза Цолос. Важното според него е, че този знаков площад ще бъде върнат отново на града.

Според Здравко Здравков проектът за "Света Неделя" ще промени коренно отношението за този площад и ще го трансформира трайно към пешеходците и към хората, ще разкара автомобилите от това знаково място и ще даде възможност за свързване с другите пространства - за в бъдеще ще се свързва с Ларгото, "Съборна" и "Стамболийски".

Какви са другите проекти след този за "Света Неделя" вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Георгиева за избора на песен за Евровизия
Виктория Георгиева за избора на песен за "Евровизия"
Масови протести срещу климатичните промени
Масови протести срещу климатичните промени