НОВИНИ

Съвети от шампиона Ангел Караньотов за безопасността на две колела

Сезонът за мотористите още не е официално открит, но е факт, че вече се възползват от по-топлото време и можем да видим някои от тях по улиците на града. Вижте какви съвети за безопасност дава шампиона по мотокрос Ангел Караньотов.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
07:42, 24.02.2017
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Температурите се повишават, а заедно с това и нуждата от силни усещания на открито.

Какви са най-ценните съвети за безопасност на мотористите, когато се движат по улиците?

Ангел Караньотов: "Няколко съвета и то съвсем бързи. Всичките изключително прости - без резки спирачки, без рязко подаване на газ, без рязка смяна на посоките. В това време, на тези пътища след зимата, по които има още сол просто не може да си позволим каквото и да е агресивно каране. Ще ги посъветвам винаги да носят екипировка - каска, ръкавици и ботуши. Да не пестят пари от каска най-вече и да не се поддават на емоции. Когато гледат клипчета в интернет да не си мислят, че са много бързи, че са способни на това нещо."

Шофьорите на автомобили обаче много често сякаш не пазят достатъчно много мотоциклетистите.

Ангел Караньотов: "Винаги се стига до разговор с мои приятели, които се движат с мотори по пътищата и общо взето на мотористистите все са им виновни автомобилите. Аз обаче съм на мнение, че когато ти си на мотор, ако се случи нещо общо взето мотоциклетиста е виновен, защото той е по-бърз, той е по-шумен и най-вероятно той не е прав."

Ангел е категоричен, че умното участие в движението е свързано с културата на хората.

Ангел Караньотов: "Може би ще трябва да мине малко повече време, малко повече хора да си вземат мотори, да се срещат по-често мотоциклети на улицата, защото все още за нас това е екзотика. Например в една Италия, там движението е 50 на 50 мотоциклети и коли, докато при нас, когато се види мотор все още е екзотично и шофьорите в коли просто не знаят как да реагират."

Моторът е машина, която крие много възможности и трябва да се управлява изключително отговорно.

Ангел Караньотов: "Този мотор е с изключително много защитни системи - има ABS, има тракшън. Карам такъв мотоциклет, защото съм сметнал, че това е начин да предотвратя нещо да се случи по пътищата. Много са бързи. Максималната скорост е ограничена на 250км, но той може още. Ускорява от 0 до 100 за по-малко от 4 секунди. Общо взето това е една пушка. И не само този мотор. Повечето мотоциклети по улицата са много бързи. Ако за да кажем 2000-3000 лева не можете да си купите много бърза кола, то за толкова можете да си купите много бърз и опасен мотор."

Ангел е постигнал много успехи в спортната си кариера и това е възпитало стабилност и чувство за отговорност в него.

Ангел Караньотов: "За мен това беше дълги години професия и някак си емоциите са по-притъпени. На мен по-трудно може да ми се вдигне толкова много адреналина, всичко при мен може да се случи по-трудно. Това беше дълго време начин на живот за мен. Сега се занимавам с преподаване и инструкторска работа. Именно това е моята работа - да науча и да предам опита на хора, които искат да се движат безопасно, както по пътищата, така и по пистите."

Една тема, която със сигурност е любопитна - за това, че той спря да се състезава. Защо?

Ангел Караньотов: "Всяко нещо си има начало и край. Нека да не казваме все още, че това е моят край, защото съм още млад, но както всички знаете, моторните спортове са изключително скъпи и просто трябва и малко късмет, и малко да ти се усмихне съдбата, и може след някоя друга година да се видим пак на пистите."

Любовта към силните усещания не означава липса на разсъдък, а дори напротив - умение да се поемат само добре обмислени и премерени рискове. Това е възможно обаче само след отлична подготовка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната полиция издирва родителите и близките на малко момченце
Столичната полиция издирва родителите и близките на малко момченце
Румяна Арнаудова: Няма личен мотив в убийството на Георги в Борисовата градина
Румяна Арнаудова: Няма личен мотив в убийството на Георги в Борисовата градина