НОВИНИ

Светилището Фатима ще посрещне папата при небивали мерки за сигурност

Португалските власти мобилизираха хиляди жандармеристи, върнаха временно граничния контрол и въведоха мерки срещу дронове във връзка с предстоящото поклонение на папа Франциск в светилището Фатима, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
16:34, 11.05.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света
светилището фатима посрещне папата небивали мерки сигурност

В операция "Фатима 2017", която започна вчера и ще приключи в полунощ в неделя, участват ежедневно 6000 членове на силите на реда и на спасителните служби, посочи правителството, като уточни, че въпреки небивалите мерки за сигурност, равнището на тревога остава на степен "умерено".

Макар досега Португалия да остава незасегната от вълната от терористични нападения, връхлетяла Европа в последните години, властите още помнят опита за атентат срещу папа Йоан-Павел Втори във Фатима на 12 май 1982 г., извършен от ултраконсервативен испански свещеник, въоръжен с щик.

Утре следобед папа Франциск пристига на 24-часово посещение в светилището Фатима за отбелязване на 100-годишнината от явяването на Дева Мария на това място и за канонизирането на две от трите овчарчета, станали негови свидетели.

Близо един милион поклонници се очакват за двете основни събития по време на папското посещение - факелното шествие утре вечер и литургията в събота сутринта.

Мерките за сигурност са по-строги, отколкото тези при визитата на папа Бенедикт Шестнайсети през 2010 г., когато във Фатима го посрещнаха 500 000 вярващи. Тогава той посети също столицата Лисабон и северния град Порто.
Контролът по границите ще продължи през целия срок на операцията. Утре и вдругиден се блокира напълно автомобилното движение в района на светилището, което ще бъде защитено от евентуално нападение с автомобил чрез железобетонни блокове. Затваря се и въздушното пространство над тази зона, а апаратура за заглушаване на електронни сигнали ще възпрепятства полетите на безпилотни устройства.

За следене на движенията на множеството жандармерията ще разполага с четири хеликоптера, като единият, изпратен специално за случая от Испания, ще е оборудван с видеокамера с висока резолюция. При входовете към мястото ще има постове, а групи от служители на жандармерията ще съдействат за преминаването на поклонниците, които въпреки дъждовното време още от днес прииждат към градчето в Централна Португалия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Друмеви театрални празници 2017“ в Шумен
„Друмеви театрални празници 2017“ в Шумен
Германия създаде сайт, който да помогне на мигрантите да си тръгнат доброволно
Германия създаде сайт, който да помогне на мигрантите да си тръгнат доброволно