По време на разговора с руския патриарх Кирил президентът Румен Радев се е държал като държавник - с уважение към своя събеседник, но и твърдо отстоявайки своите позиции. Това става ясно от съобщение до медиите на началника на Отдел " Връзки с обществеността" на Светия синод протойерей Николай Георгиев. Той пише, че иска да внеса яснота в обърканите послания относно срещата на патриарх Кирил с президента Румен Радев.

Според съобщението в своето изказване патриарх Кирил е изложил болката и разочарованието си от принизяване на ролята на Русия в Руско-Турската освободителна война и отдаването на почит и на други държави.

Президентът Радев с такт и достойнство е уверил патриарх Кирил, че българският народ никога не е преставал да отдава почит на руския народ, на руската църква и на воините от армията-освободителка на император Александър II.

В същото време е подчертал изрично, че така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.

Патриарх Кирил сам е предложил да приключи тази тема, след като президентът му е напомнил за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието. В края на разговора патриарх Кирил е отправил благословията си към българския президент, но последният е казал, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от българския патриарх Неофит.