Заради промените в Закона за вероизповеданията премиерът Бойко Борисов се срещна с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Както знаете, предвижда се опрощаване на дългове на представителствата на различните религии. На първо четене депутатите решиха до опростят около 8 милиона лева задължения на Главното мюфтийство.

Светият синод и Главното мюфтийство подкрепят Закона за вероизповеданията, приет в края на миналата седмица. Това стана ясно след днешната среща при премиера.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи призова да съхраним етническия мир, за да го предадем на поколенията и обясни, че дълговете от близо 8 млн. не са натрупани по негово време, но само с наемите от вакъфските имоти те не могат да бъдат погасени.

От своя страна патриарх Неофит определи срещата като много ползотворна и призова да бъдем добри и толерантни един към друг.

Неофит, патриарх български: Разговорът беше полезен - всички, които очакват от нас да бъдем в добри отношения. Благодарим на нашия премиер, че има добри отношения към вероизповеданията. И нека бъдем с отворени отношения.
Мустафа Хаджи, главен мюфтия: Дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 г. насам. Те са стари задължения, върху които текат лихви. Ако бяха стигали приходите, при всички положения щяхме да ги покрием. Естествено приходите са много недостатъчни, защото знаем всички, че по-голямата част вакъфските имоти са одържавени по време на комунистическия режим, въз основа на което по-голямата част не са възстановени. Така че приходите са крайно оскъдни и недостатъчни.

По време на срещата премиерът Бойко Борисов заяви пред двамата духовни лидери, че само със Закона на вероизповеданията може да се пресече външно влияние чрез финансиране на различните вероизповедания у нас. Призова ги да спазват закона, след като бъде приет и в бъдеще да си плащат задълженията.

Бойко Борисов, министър-председател: За българските вероизповедания българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Да не може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на българския народ. Ние сме си православни християни, ясно е, но има и български мюсюлмани, които са няколкостотин хиляди. Така, че целта е била да поставим всичко на чисто и от тук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания - вие, спазвайки закона, да си водите своята отчетност.
Борисов, патриархът и главният мюфтия обсъдиха дълговете на вероизповеданията

Борисов, патриархът и главният мюфтия обсъдиха дълговете на вероизповеданията

Българският патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи проведоха среща с премиера Бойко Борисов. Тема на разговора са промените в Закона за верои...