НОВИНИ

​Светият синод избра бранитския епископ Григорий за нов Врачански митрополит

Светият синод избра единодушно за Врачански митрополит бранитския епископ Григорий. Неговият опонент агатополският епископ Йеротей не получи нито един вот. Изборът се наложи след смъртта на митролит Калиник на 26-ти декември. Двамата кандидати бяха излъчени преди седмица на епархийски избор.

Николай Минков
от Николай Минков
17:37, 12.03.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Точно в 9:00 часа започна тържествена Света литургия в синодалния параклис на Светия синод "Цар Борис - Михал покръстител", след което 12-те български архиереи влязоха в олтара и собственоръчно написаха за кого дават своя глас. След това патриарх Неофит съобщи резултата от гласуването.

+ Неофит - Патриарх Български: Прогласяваме за канонически врачански митрополит преосвещеният епископ Бранитски - Григорий! И твърдо вярваме, че ще оправдае нашите очаквания и ще бъда достоен архипастир на всечестния клир и на богоспасяемото паство.

Новоизбраният Врачански митрополит получи от българския патриарх символите на своя сан и напътствия за бъдещото си служение.

+ Неофит - Патриарх Български: "В тази църква от днес вие сте облечен с високата чест, но и с високата отговорност да бъдете архипастир на Света Врачанска епархия."
Врачански митрополит Григорий: "Осъзнавам колко отговорно и трудно е митрополитското служение. За запазване и разпространяване на светото православие и да се погрижа за духовното изграждане и просветата на цялото православно изпълнение и особено на децата и младите хора".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лондон трескаво се готви за вариант няма сделка с Брюксел?
Лондон трескаво се готви за вариант "няма сделка" с Брюксел?
Митинг в подкрепа на отец Паоло Кортези в София
Митинг в подкрепа на отец Паоло Кортези в София