НОВИНИ

Светият Синод поиска Великият и Свят събор да бъде отложен

Светият Синод поиска Великия и Свят събор на Православната църква между 16 и 26 юни на остров Крит да бъде отложен. Ако това не стане, Българската православна църква няма да участва в него. Причината е, че в дневния ред на форума не са включени важни за църквата въпроси, разположението в залата на предстоятелите на поместните църкви, а също и голямата сума, която се иска за участие.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:37, 02.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Според Светия Синод на Българската православна църква в дневния ред на Събора липсват особено важни за православието теми, които изисквали своевременно решение.

Западно и средноевропейски митрополит Антоний
Въпроси, които касаят най-вече практиката за второбрачието при свещениците, венчаването на християни с нехристияни.

Немалко значение имали и непрекъснато покачващите се и необосновани разходи за участие в събора.

Западно и средноевропейски митрополит Антоний
Трябва всяка една от църквите да плати 120 хил. евро ангро т.е. без никакво основание, без никаква финансова разбивка, която да аргументира искането на тези пари, което означава, че след една седмица те могат да станат 200 хил.евро, могат да станат и 300 хил. евро.

Тези пари трябвало да се платят на фона на рушащите се православни храмове, смята митрополит Антоний и при положение, че нямало да се разискват важни въпроси щели да се дадат напразно. Освен всичко това разположението на патриарсите в залата нарушавало принципите на равнопоставеност.

Западно и средноевропейски митрополит Антоний
Всички предстоятели на автокефални църкви са равни и този начин, по който се подреждат подчертава първенството на едни и се омаловажава мястото на други.

И още-патриарсите били поставени далеч от своите делегации, а наблюдатели и гости от нехристиянски деноминации били точно зад гърба им, което било смущаващо за чистотата на православието. Московската патриаршия също е изпратила писмо до предстоящия събор, че е нарушен принципа на равнопоставеност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бяла вече има модерна пречиствателна станция
Бяла вече има модерна пречиствателна станция
Мемориалът на Ботев е в окаяно състояние
Мемориалът на Ботев е в окаяно състояние