Академик Светлин Русев е подал оставка от Художествения съвет на Националната галерия "Квадрат 500", каза за "По света и у нас" известният художник. Мотивите му са свързани с липсата на правилник за дейността на съвета повече от година, както и с неприемливия стил на работа на директора Слава Иванова, включително последното внезапно пенсиониране на две опитни служителки на галерията.

© БТА / Архив

Наскоро те дадоха гласност на съществуващи проблеми с климатичната инсталация, предизвикали увреждане на ценни картини. Акад. Русев е депозирал оставката си с писмо до служебния министър на културата Рашко Младенов, тъй като съветът е назначен с министерска заповед.

От Министерството на културата съобщиха, че министър Младенов вече провежда срещи с всички засегнати страни в конфликта. Той е категоричен, че няма да остане без ясно публично послание, когато става дума за национална институция, но иска да вземе обосновано решение. Поръчана е и техническа експертиза за причините и степента на увреждане на картините.