НОВИНИ

Съветникът на Доналд Тръмп е искал таен канал за комуникация с Русия?

Съветник на Доналд Тръмп Джаред Къшнър и съпруг на дъщеря му, е имал няколко нерегламентирани контакта с руски дипломати и е прочувал възможността за таен канал за комуникация между Вашингтон и Москва, твърдят престижни американски издания.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:11, 27.05.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Джаред Къшнър е контактувал с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, най-малко три пъти по време на и след кандидатпрезидентската кампания през 2016 година, твърди агенция Ройтерс, като се позовава на седем бивши и настоящи чиновници в американската администрация. А изданията Вашингтон Поуст и Ню Йорк Таймс твърдят, че е обсъждал възможността за таен канал за комуникация между Вашингтон и Москва.

Целта е била да се избегне проследяването на разговорите от страна на американското разузнаване. Според "Ню Йорк Таймс" проектът не е реализиран. И двете публикации твърдят, че на срещата, на която е била обсъждана възможността за тайна комуникация е присъствал и бившият съветник на Доналд Тръмп по национална сигурност Майкъл Флин. През февруари той беше принуден да се оттегли от поста си, защото беше подвел вицепрезидента Майк Пенс за отношенията си с Русия.

ФБР вече проверява Къшнър по случая с руската намеса в американските избори. Близки до случая твърдят, че той вероятно разполагал със занчително количество информация по казуса. От бюрото отказаха да коментират статиите в американските медии.

От руското посолство са заявили, че нямат практика да коментират индивидуални дипломатически контакти. Белият дом, както и самият Джаред Къшнът, не са коментирали публикациите. По-рано адвокат на преиздентския зет беше заявил, че клиентът му е готов да сътрудничи на властите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още двама са арестувани за атентата в Манчестър
Още двама са арестувани за атентата в Манчестър
959 лева е средната заплата във Варна за първото тримесечие
959 лева е средната заплата във Варна за първото тримесечие