НОВИНИ

Съветникът на президента: Гласуването за българите в чужбина е дискриминиращо

Президентското вето върху текстове от Изборния кодекс не трябва да превръща дебата за изборните правила в партийна пропаганда, каза в "Денят започва" съветникът на президента Румяна Коларова. Тя призова за гарантиране на честността на изборния процес.

съветникът президента гласуването българите чужбина дискриминиращо
bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 09.05.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Президентът наложи вето на Изборния кодекс в частта, касаеща гласуването на сънародниците ни зад граница.

Според Коларова наистина има проблем с начина, по който се гарантира честността на изборите както в България, така и зад граница.

Но това не означава, че при наличето му в някои секции, трябва да дискриминираме определена група наши избиратели, коментира съветникът на президента.

Коларова открои, че за гласуването в чужбина могат да бъдат налагани различни режими за гласуване, понеже все пак се влагат някакви средства, които трябва да бъдат оправдани.

Тези начини, обаче трябва да бъдат основани на универсално правило. Не може за едни държави по един начин, в други по друг, отбеляза тя.

Тоест например в Лондон, който е град с над 1 милион жители, се гласува в посолството в една малка стаичка, а в Кеймбридж, където нямаме дипломатическо представителство, може да се направят колкото искат секции и така има несправедливост, дискриминация, коментира Коларова.

Тя обясни, че налагането на вето е покана към депутатите отново да обсъдят и да обмислят по какъв начин ще регулират гласуването на българите в чужбина.

7 от 240 мандата за последните избори са дошли от гласуване в чужбина, но 4 от тях са за партии, които нямат нищо общо с гласуването в Турция, 3 мандата от гласуване в чужбина са за ГЕРБ и 1 за РБ.

Тя призова да не се превръщат фактите в партийна пропаганда.

Коларова обори твърденията, че президентът чрез ветото търси подкрепа.

Росен Плевнелиев е първият президент, избран без подкрепата на ДПС. Тези твърдения са абсолютно некоректни и неуместна манипулация, непотвърдена с никакви факти, бе категорична тя.

Вижте целия разговор в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издигнаха знамето на Европа пред президентството в София
Издигнаха знамето на Европа пред президентството в София
Голям военен парад в Москва за Деня на победата над нацистка Германия
Голям военен парад в Москва за Деня на победата над нацистка Германия