НОВИНИ

Световен ден на мъжа и превенция срещу рака на простатата

Днес отбелязваме световния ден на мъжете. В България те са над 3 милиона. Освен днешния ден и целият месец е посветен на силния пол и превенция срещу една от най-коварните мъжки болести - рака на простатата. Ето защо можем да казваме МОември, а не НОември.

Виктор Дремсизов
от Виктор Дремсизов
08:30, 05.11.2016
5398
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Идеята за Световен ден на мъжа е на бившия руски президент Михаил Горбачов и за първи път е лансирана през 1991 г. Съпругата му Раиса била много силна и властна жена и всяка година на 8 март Горбачов ѝ правел най-различни подаръци. Но се почувствал като мъж под чехъл. И осъзнал, че много мъже са в неговото положение, затова решил да създаде ден на мъжете.

За първи път в България се празнува Денят на мъжа преди пет години - през 2011 г. Ако март месец е месецът на жената, то безспорно през ноември отдаваме внимание на мъжа. Английската дума MOVEMBER е комбинация от думата МО, която означава мустаци и името на месеца- ноември. През 1999 г. в Мелбърн група младежи уж на шега си пуснат мустаци. От тогава мъжете решават да не се бръснат за 30 дни в знак на солидарност. Досега за кампанията са дарени над 174 милиона долара.

Димитър Тодоринов, Movember България:
Каузата MOVEMBER е мъжкото здраве. Идеята на кампанията е през месец ноември да си пуснете мустак, който сте си избрал, да го отглеждате, а вашите приятели да ви насърчават като дават пари.

Илиян Стоянов, Movember България:

Успяхме да организираме в няколко клиники, почти всяка година предлагат безплатни прегледи или на промоционални цени за рак на простатата, за рак на тестисите.

Мъжете с мустаци искат да привлекат внимание към рака на простатата и неговото ранно диагностициране. Само в Европа засегнатите от болестта годишно са два милиона и половина.

д-р Марчела Колева, онколог:
Това е коварно заболяване. Коварността е във факта, че заболяването няма много ранни симптоми. По-скоро симптомитe му са такива, които мъжете смятат, че са обичайни за възрастта. Най-често започва с едно ставане три пъти, четири пъти, нощно време, за да уринират.

Според онколозите мъжете отказват профилактичните прегледи. Често го приемат като признак на слабост.

д-р Марчела Колева, онколог:
Ранното откриване на простатния карцином е от изключителна важност. След 50 годишна възраст всички мъже, редно би било да си направят поне един ехографски преглед. При мъжете, при които има предшественици, било то дядо, баща, чичовци, братовчеди, редно би било това изследване да се направи между 40 и 45 година.

В България идеята MOVEMBER се провежда за 6-та поредна година. Благодарение на мъжете с мустаци има открити случаи на заболяването в съвсем начален стадий, когато лечението е сигурно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потребителска такса и за децата при личния лекар?
Потребителска такса и за децата при личния лекар?
Употребата на наркотици сред учениците
Употребата на наркотици сред учениците