НОВИНИ

Световен ден на Земята

22 април е световният ден на Земята. Той се отбелязва всяка година на тази дата от 1970-та насам като целта му е да привлече вниманието на хората към опазване на планетата и съхраняване на живота. Тази година мотото на кампанията е „Повишаване на знанията за околната среда и климата". Една от проявите с които традиционно се отбелязва Денят у нас е конкурсът "Музиката и Земята", който се провежда в Музея "Земята и хората".

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска БГНЕС
08:38, 22.04.2017
6656
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

На 22 април всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът е обявен за международен.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда.

На 22 април 1992 г. тогавашният президент на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

На 22 април над половин милиард души в цял свят отбелязват Международния ден на земята и чрез различни инициативи обединяват усилията си в защита на планетата ни и нейната природа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Книги за смет
"Книги за смет"
Национален ученически празник ”За хляба наш...” ще се проведе в Благоевград
Национален ученически празник ”За хляба наш...” ще се проведе в Благоевград