НОВИНИ

Световен метод за лечение на аутизъм - вече и у нас

Става дума за така наречената Флортайм терапия - чрез игра на пода, тя развива у децата креативност и поведенчески умения. Teрапията вече се практикува в Центъра за деца с аутизъм в град Пловдив, където гостува Джейк Грийнспан.

Велианна Кашева
от Велианна Кашева Оператор: Михаил Врабчев
11:17, 16.06.2016
20523
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Бащата на Флортайм терапията е американецът, д-р Стенли Грийнспан. Той посвещава 40 години от живота си в грижи и лечение на деца. Днес синът му, Джейк Грийнспан, продължава делото му.

Джейк Грийнспан - експерт в областта на аутизма: "Всичко започва като един теоретичен модел, още през 70-те години, когато баща ми започва работа като педиатър. И още преди да развие теорията си, той е първият човек, който казва, че всички деца, още от раждането си, имат емоции, и че тези емоции са водещата сила за способностите ни да мислим, да комуникираме и да се свързваме със света около нас. Това е основата на флортайм терапията. Техниките ѝ учат родителите как да създават тези интеракции, как да накарат детето да им отговаря, как самото то да инициира, а в по-късен етап - и как да развием езиковата комуникация.
Станимир Навущанов - баща: "От кратката сесия, която имахме с г-н Грийнспан успях да разбера колко е важно родителите да имат правилния подход и интеракция с децата си. Много важно при тези деца е да бъдат правилно стимулирани, да излязат от техния свят, и да влязат в нашия свят".

В тази комуникация на пода, ето я първата най-важна техника, която родителят да следва:

Джейк Грийнспан: "Ние трябва да следваме детето, нека то води! Мотивирайте го, като разберете от какво се интересува. Ако иска да скача - скачайте с него. Ако иска да си играе с топка - не му я подаваме просто колкото да я хване. Играем така, както то иска да играем. Трябва да направим нещата забавни, но и предизвикателни за детето. Само това развива мисленето".

Джейк Грийнспан вече е виждал с очите си стотици случаи на деца, повлияни от терапията. Ето го и развитието на Виктор - само за три месеца работа със специалист, разликата в поведението му е видима. А родителите, които ще седнат на пода с детето у дома, могат да намерят материали на уебсайта на Стенли Грийнспан и в сайтовете за видеосподеляне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦРУ: Ислямска държава ще продължава да организира атентати срещу Запада
ЦРУ: "Ислямска държава" ще продължава да организира атентати срещу Запада
Възстановена паметна плоча в Русе
Възстановена паметна плоча в Русе