НОВИНИ

Световна премиера на българския филм „Áга“ на Берлинале

След почти 30-годишно отсъствие, червеният килим на Берлинале посреща български филм. Тази вечер е дългоочакваната световна премиера на „Áга“ с режисьор Милко Лазаров. Лентата е копродукция с БНТ и с нея завършва основната програма на 68-то издание на кинофестивала в Берлин.

bnt avatar logo
от Анна Ангелова
20:39, 23.02.2018
Чете се за: 01:23 мин.
Още
Михаил Апросимов - в ролята на Нанук: Приех тази роля, защото в основата е силната връзка на една възрастна двойка. За мен семейството е институция, а там където има здрави семейства, има силна държава. Проблемът е, че днес липсва истинска любов.
Феодосия Иванова - в ролята на Седна: Уважението е в основата на всяка връзка. Бъдете честни един към друг. Необходима е толерантност, разбиране и подкрепа всеки ден. Това е любов.
Галина Тихонова - в ролята на Ага: Мисля, че след този филм младите хора ще променят начина, по който гледат на своите родители, защото това са хората, които трябва да уважаваме и ценим най-много.
;

До началото на прожекцията и края на официалната част на „Берлинале“ остават по-малко от два часа, предаде пратеникът на БНТ в Германия Анна Ангелова. Билетите бяха разпродадени много бързо.

Реакцията на публиката все още не е ясна, но кинокритиците определиха филма като „подкупващ“ със своята честност, но изразиха съжаление, че не е част от официалната програма.

;

Официален трейлър на „Ага“ from redcarpet от Vimeo.

;

Специалните гости и екипът на филма са на специална вечеря, но малко преди лимузините да ги закарат на червения килим, те дадоха интервю за БНТ.

Милко Лазаров, режисьор: Вълнувам се как ще бъде приет филмът тази вечер. Той е основното събитие.

Филмът „Ага“ беше селектиран за „Берлинале“, малко преди да бъде изцяло завършен. Милко Лазаров допълни, че програмният директор на фестивала е изразил благодарността си, че филмът ще закрие фестивала.

Милко Лазаров, режисьор: Филмът е изцяло художествена измислица. Семейството е основната тема.
;

Вижте какво споделиха някои от актьорите във филма, които пристигнаха специално за световната му премиера:

;

Финансирането на проект е лесно, ако той е хубав, заяви продуцентът на филма Веселка Кирякова.

Веселка Кирякова, продуцент: Ние с финансирането нямахме никакви проблеми, защото всички от първо четене се влюбваха в проекта.

Филмът е копродукция между България, Германия и Франция, с участието на ZDF/ARTE и Българската национална телевизия. Според генералният директор на БНТ Константин Каменаров подкрепата на обществената телевизия за българското кино ще продължи по същия начин, но с тази разлика, че тя ще бъде по-активна.

Константин Каменаров, генерален директор на БНТ: Повече от говорещ е фактът, че сме тук и че филмът на Милко закрива официалната програма фестивала. Това е мисия, която трябва да изпълним. Благодаря на Милко, благодаря на Веселка и на всички копродуценти, специално и на Филмовия център.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Със средства от бюджета ще се изгражда трета лента по пътя Асеновград - Смолян
Със средства от бюджета ще се изгражда трета лента по пътя Асеновград - Смолян
Посолството на САЩ у нас започва програмата за студентски бригади за 2018 г.
Посолството на САЩ у нас започва програмата за студентски бригади за 2018 г.