НОВИНИ

Световната банка: Българската икономика ще се забави до 3% растеж

Икономиката на България ще се забави до 3% при първоначално планиран по-голям растеж. Това показват прогнозите на Световната банка. Те бяха представени в специално интервю за българските медии от главния изпълнителен директор на институцията Кристалина Георгиева. Основната причина е забавяне на растежа в глобален мащаб.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:48, 14.04.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Основният дебат, който в момента се води от акционерите в Световната банка, включително в България, е дали забавянето на икономиката е временно и ще приключи още догодина или става въпрос за по-сериозна криза.

Кристалина Георгиева, главен изп. директор на Световната банка: Какво означава темата за забавяне на растежа когато говорим за бедността? Лоша новина. Това, което трудно се постига с по-висок растеж е още по-трудно да се постигне с нисък растеж. Чест прави на България че правителство, след правителство държи много ниско дълговото бреме, това ѝ помага, но при други страни може да е сериозен проблем.
;

Борбата с бедността е и темата, която остава сред приоритетите на Световната банка. Институцията е планирала да вложи 200 млрд. долара през следващите пет години в борба с климатичните промени

Кристалина Георгиева, главен изп. директор на Световната банка: Моята внучка е на 8 години, когато тя стане на 20 години през 2030 г., ние очакваме да има сто милиона повече бедни хора на света като последица от изменението на климата. Защо това ни касае нас в България, защото ако Африка остане бедна - потокът на бежанци към Европа ще продължи.


;

Специално внимание световната банка отделя и на инвестициите в хора. Вече 60 страни са приели това като своя мисия.

Кристалина Георгиева, главен изп. директор на Световната банка: България регистрира най-ниското ниво на безработица откакто започна финансовата криза - 5,2% - това е на практика пълна заетост. Както ни радва, това трябва и малко да ни тревожи, защото влизаме в период, в който не достига висококачествена работна ръка.

Едно от решенията, освен вноса на работници се крие и в създаването на по-голяма връзка между образование и хора, тоест да се подготвят такива служители, които после ще са нужни на бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лютви Местан е задържан след катастрофата, при която загина 6-месечно бебе
Лютви Местан е задържан след катастрофата, при която загина 6-месечно бебе
Цигари и канабис за милиони левове задържаха снощи граничари
Цигари и канабис за милиони левове задържаха снощи граничари