НОВИНИ

Световната банка: Климатичните промени може да увеличат бедността в България

Климатичните промени могат да блокират икономическия растеж на България до 2050 г. и да увеличат бедността. Предупреждението е част от анализ на Световната банка, в случай че страната не предприеме мерки на национално ниво, за да избегне тежките последици.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:05, 01.08.2018
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Анализът на Световната банка разглежда два сценария - на действие и на бездействие срещу измененията на климата в девет важни сектора: селско стопанство, биоразнообразие, енергетика, гори, здравеопазване, транспорт, градско развитие, туризъм и води.

Най-застрашено се очаква да бъде селското стопанство, особено реколтата от зърнените култури, a Дунавският регион може да пострада най-много. И докато страната ни прогнозира умерен икономически растеж до 2050 г., Световната банка предупреждава, че бездействието може да струва скъпо на икономиката ни. Прогнозата засяга всички българи- независимо от това какво работят, какво е образованието и квалификацията им. Климатичните промени със сигурност повличат нагоре цените на основни стоки, а стандартът на семействата, които зависят от въпросните стоки ще върви надолу.

;

Загубите няма да са толкова драстични, ако навреме се инвестира в стратегия за адаптация към промените в климата. В момента Световната банка разработва такава стратегия за България. Очаква се тя да бъде готова до края на септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови банкови такси влизат в сила от днес
Нови банкови такси влизат в сила от днес
Остава опасността от падащи камъни в района на Чудните мостове
Остава опасността от падащи камъни в района на Чудните мостове