Дете, родено днес в България, може да развие 68% от потенциала си в рамките на един живот. За първи път Световната банка прави глобална класация на индекса на човешкия потенциал - на личния успех според средата. България се намира на 44 място от 157 страни. Изследването беше представено от главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева във видеоконферетна връзка с български медии. Георгиева е в Индонезия, където приключи годишната среща на световната банка и международния валутен фонд, с участието на 180 финансови министри от целия свят.

Индексът на Световната банка измерва човешкия капитал, който едно дете, родено днес, може да достигне до 18-годишна възраст, и разкрива производителността на следващото поколение работници.

Според глобалния индекс, момичетата в България могат да разгърнат 71% от потенциала си, а момчета - 65%. Осредненият индекс за България е 68.

© БНТ

Учениците у нас имат среден резултат от 498 точки по скала, в която 625 представляват високо постижение, а 300 - минимално.

Кристалина Георгиева, гл. изп. дир. на Световната банка: Какво ни дава този индекс? Той дава видимост на това, колко е важно да се инвестира в човешки капитал. Ако искаме да сме богати утре, трябва да инвестираме в децата си днес.

На първо място в класацията са Сингапур, държавите от Южна Азия и Европа.

© БНТ
Кристалина Георгиева, гл. изп. дир. на Световната банка: Имаме 28 страни, които по свое желание искат да бъдат между първите и да търсят прагматично пътища за повишаване на своя човешки капитал.

Световната банка и МВФ прогнозират и леко забавяне на ръста на глобалната икономика - от 3,9 на 3,7% тази година.

Кристалина Георгиева, гл. изп. дир. на Световната банка: Най-голямата тревога е свързана със световната търговия. И това, че все още нямаме яснота за решаване на разногласията между Китай и САЩ.

На срещата на финансовите в Индонезия, в която участва и българският Владислав Горанов, са обсъдени и мерки за справяне с климатичните промени: инвестиции в нисковъглеродни технологии и остойностяването на емисиите им, за да е ясна цената на всеки проект.

Кристалина Георгиева, гл. изп. дир. на Световната банка: В името на бъдещето на нашите деца трябва да свалим решително въглеродните емисии, за да имаме бъдеще.

Световната банка е решила да отпусне заем до 1 млрд. долара на Индонезия за възстановяване след земетресението и последвалото цунами, взели хиляди жертви. Кристалина Георгиева тези дни е обиколила най-засегнатите райони.